Câtă mâncare aruncă românii la gunoi în fiecare an?

477

Românii aruncă 5 milioane de tone de mâncare la gunoi în fiecare an, 10% din mâncarea pe care o cumpără, în timp ce peste 500 de mii de români mor de foame.

Se întâmplă de multe ori ca lumea să nu cumpere numai strictul necesar sau să estimeze greşit cantitatea de alimente pe care o poate consuma, ceea ce face ca frigiderul să ajungă un depozit de alimente nefolosite. Dintre alimentele pe care le aruncă românii, 21% dintre ele sunt produse de panificaţie, 25% sunt preparate gătite, iar restul sunt legume şi fructe, notează romaniatv.net.

În mod paradoxal, peste 500 de mii de români trăiesc la limita sărăciei. Numai în capitală, peste 3.000 de oameni merg în mod regulat la cantinele sociale.

În comparaţie cu alte ţări din UE, România pare cumpătată la capitolul aruncării alimentelor la gunoi. În timp ce românii aruncă aproximativ 100 kg de mâncare/cap de locuitor, restul europenilor aruncă 180 kg/cap de locuitor, ceea ce reprezintă aproximativ 89 de milioane de tone de alimente pe an.

În topul celor 27 de ţări europene care aruncă cele mai multe produse alimentare, analizate cu câteva luni în urmă de către Eurostat, România se află pe locul 10. Potrivit autorităţilor în domeniu, risipa de alimente, una dintre marile probleme ale lumii moderne, poate fi redusă prin educaţie şi tehnologie cu până la 60%. De aceea, anul 2014 a fost desemnat de către UE drept an al luptei împotriva risipei de alimente. De asemenea, se doreşte ca până în anul 2025 să se reducă cu 50% deşeurile alimentare.

Pentru a evita stricarea alimentelor în frigidere şi congelatoare e utilă respectarea câtorva indicaţii. În primul rând, frigiderul nu trebuie să fie prea aglomerat, pentru că în acest caz nu este posibilă circulaţia vaporilor de aer, şi prin urmare, frigiderul nu va răci suficient, iar mâncarea se va strica mai repede. În al doilea rând, temperatura constantă recomandată în frigider este de aproximativ 4°C şi un nivel de umiditate de 70-85%. Apoi, mâncarea caldă sau fierbinte nu trebuie introdusă în frigider, deoarece schimbarea bruscă de temperatură afectează gustul ei şi duce la apariţia condensului în frigider, care poate să strice mâncarea.