Consumul de nuci este sănătos, chiar și pentru vârstnici (studiu)

191

Nucile pot fi incluse în dieta zilnică a vârstnicilor fără ca aceasta să aibă un impact negativ asupra sănătăţii lor prin creșterea în greutate sau apariţia dificultăţilor de a menţine o greutate optimă.

Descoperirea, publicată luna trecută în revista Nutrients, extinde cunoștinţele despre modul în care fructele cu coajă lemnoasă pot influenţa viaţa vârstnicilor independenţi, predominant sănătoși.

Există un mit foarte răspândit potrivit căruia grăsimea din nuci cauzează îngrășarea și, de aceea, ar putea crea probleme din sfera obezităţii sau a bolilor de inimă ori ar putea provoca diabet, a precizat principalul autor al studiului, Edward Bitok, asistent universitar la Loma Linda University School of Allied Health Professions. Cercetările, spune Bitok, arată însă că nucile sunt chiar o gustare sănătoasă. „Din cauza aportului lor caloric ridicat, mulţi au crezut eronat că nucile provoacă o creștere nedorită în greutate, așa că le evită cu totul”, a mai spus Bitok. „Însă acest studiu ne ajută să înţelegem mai mult despre rolul grăsimilor bune comparativ cu cel al grăsimilor rele.”

Studiul lui Bitok este o subcercetare din cadrul studiului „Nucile și îmbătrânirea sănătoasă” (Walnuts and Healthy Ageing Study – WAHA), prima cercetare amplă care a urmărit testarea rolului pe care nucile îl au în ceea ce privește îmbătrânirea sănătoasă. Noutatea în raport cu alte cercetări mai vechi este că a urmărit efectul asupra persoanelor vârstnice, nu tinere, și pe durate mai lungi decât au urmărit studiile anterioare.