Copiii care primesc o varietate largă de legume, în special în primul an de viaţă, au mai multe șanse să le mănânce cu plăcere pe termen lung, arată o nouă cercetare citată de Live Science.

La studiu au participat 250 de copii preșcolari din Regatul Unit, Danemarca și Franţa. Mamele lor au fost rugate să răspundă la câteva întrebări legate de frecvenţa cu care le oferă copiilor legume variate, dar și cât de mult le plac acestora. Apoi, copiilor li s-au oferit 17 dintre cele 36 de feluri de legume incluse în chestionar.

Rezultatele au arătat că micuţii preferau leguma care li se oferea cel mai des, iar copiii cărora li s-au oferit o varietate largă de legume la vârsta de 6-12 luni aveau tendinţa de a le face plăcere să consume aceste alimente. Cercetătorii punctează că odată atinsă vârsta de un an, copiii tind să refuze produsele alimentare noi.

De asemenea, oamenii de știinţă au observat că regularitatea cu care mamele consumau legume a influenţat plăcerea copiilor de a mânca aceste alimente.

În ceea ce privește modul de preparare a acestora, cercetătorii au observat diferenţe culturale între mame. Franţuzoaicele au preferat pasarea legumelor, prepararea la abur sau prin înăbușire, danezele le fierbeau sau le serveau crude, în timp ce britanicele fie le fierbeau, fie le preparau la abur, ori le ofereau crude. Modul de preparare nu a influenţat însă plăcerea de a consuma legumele în cazul copiilor.

Studiul a fost publicat în jurnalul de specialitate Appetite.