Există dependenţa de ciocolată?

1863

Cu o istorie de aproximativ 4.000 de ani, ciocolata este poate cel mai cunoscut desert din lume. La început, aceasta era preparată folosind pudra obţinută din procesarea boabelor de cacao şi o băutură. Era folosită de mayaşi şi azteci în ritualurile religioase şi sociale importante.

Mai mult, boabele de cacao erau considerate atât de valoroase, încât au fost folosite de azteci pe post de monedă. A fost considerată mult timp un produs destinat claselor superioare şi regalităţii, adaugă Chocolate.org.

Astăzi găsim ciocolata pe rafturile tuturor magazinelor, făcând accesibile tuturor nu doar plăcerea gustului, ci și beneficiile pe care acest desert le aduce organismului. De exemplu, un baton de ciocolată neagră conţine nu doar antioxidanţi, ci și proteine, acizi grași mononesaturaţi si polinesaturaţi, potasiu, magneziu, calciu, fier, zinc, vitamina B și E, transmite Ziare.com. Mai mult, ea ajută chiar şi la reducerea stresului.

Cu toate acestea, experţii se tem că ciocolata ar putea produce dependenţă. Un studiu publicat în revista Health de la Harvard, diagnostichează fenomenul de adicţie după trei componente: pofta exagerată, pierderea controlului cu privire la obiectul vizat de poftă şi utilizarea acestuia chiar dacă sunt cunoscute riscurile la care persoana este expusă.

Un alt studiu citat, de data aceasta, de Daily Mail arată că ciocolata poate provoca efecte asemănătoare consumului de opiu la nivelul creierului. Conform cercetărilor efectuate pe şoarecii de laborator, în momentul în care aceştia au început să mănânce bomboanele de ciocolată administrate, a fost înregistrată o creştere a nivelului de encefalină, endorfină cu proprietăţi similare cu cele ale opiului.

Mai mult, din cauza faptului că ciocolata conţine două substanţe pe care creierul le asociază cu recompensa, grăsimile şi zahărul, aceasta este des folosită în studiile care cercetează dependenţele de alimente. De exemplu, într-un experiment organizat de Universitatea Yale, mai mulţi voluntari au fost rugaţi să completeze un chestionar de evaluare a comportamentului în cazul dependenţelor. Apoi, în timp ce puteau vedea şi simţi în aer mirosul unei băuturi pe bază de ciocolată, creierul lor a fost scanat. Atunci când au putut să bea lichidul pe bază de ciocolată, pe imaginile scanate s-a putut observa o scădere a activităţii creierului în zona responsabilă cu transmiterea impulsurilor care crează nevoia de recompense. Conform aceleiaşi surse, un proces asemănător are loc şi în cazul persoanelor dependente de droguri.

Din lucrarea „Ciocolata crează dependenţă fizică sau psihologică?” („Is Chocolate Physiologivally or Psychologically Addictive?“) aflăm că femeile aflate înaintea perioadei menstruale pot experimenta stări caracterizate prin pofte extreme de ciocolată din cauza faptului că în acea perioadă organismul trece printr-o perioadă în care se confruntă cu o deficienţă de magneziu. Iar ciocolata conţine o cantitate însemnată din această substanţă în compoziţia sa.

Dr. Debra Zellner, psiholog şi profesor la Universitatea Shippensburg, spune că dorinţa excesivă a femeilor de a mânca ciocolată poate fi cauzată şi de faptul că aceasta este considerată un fel de „fruct interzis”. Altfel spus, din cauza cantităţii de zahăr şi grăsimi care conduc la îngrăşare, ciocolata este considerată o „plăcere vinovată” la nivel psihologic, antrenând un mecanism de tip „ispită”.

Cu toate că studiile realizate consideră că există similitudini între consumul de ciocolată şi cel de droguri, nu există un consens cu privire la potenţialul ciocolatei de a genera dependenţă, arată Psychcentral. În plus, multe din elementele cu potenţial de schimbare a dispoziţiei, conţinute de acest desert, se găsesc în proporţii mai mari chiar şi în alte alimente, precum broccoli.

Dincolo de toate, chiar dacă dependenţa de ciocolată este reală sau nu, acest desert ar trebui consumat cu moderaţie, întrucât excesul poate provoca diverse afecţiuni, din cauza conţinutului ridicat de zahăr și grăsimi. Acesta poate anula chiar și efectul benefic al antioxidanţilor din cacao.