Studiu: Eliminarea grăsimilor trans, o sursă de sănătate

672

Oamenii care trăiesc în zone în care a fost restricţionată sau interzisă introducerea grăsimilor trans în alimente au avut mai puţine spitalizări cauzate de evenimente provocate de atac de cord și accidente vasculare cerebrale, comparativ cu locuitorii din zonele fără restricţii, potrivit unui studiu al Școlii de Medicină de la Yale.

Acizii grași trans se găsesc în produse precum chipsuri, biscuiţi, alimente prăjite, produse de patiserie, fiind produși din uleiuri vegetale, printr-un proces numit hidrogenare. Sunt extrem de folosite de producători datorită consistenţei mai solide și a rezistenţei mai mare la factorii de mediu, care înseamnă practic un termen de valabilitate mai mare al produselor. Partea problematică a acestor grăsimi constă în faptul că sunt asociate cu o creștere a riscului de a dezvolta boli cardiovasculare. Ca răspuns, localităţi precum New York au adoptat politici de reducere a acizilor grași trans în restaurante și localuri publice.

Pentru a studia impactul privind restricţionarea grăsimilor trans, dr. Eric Brandt și echipa sa au comparat rezultatele obţinute de la persoanele care trăiesc în New York, aflate în zone atât cu restricţii, cât și fără. Oamenii de știinţă au comparat informaţii prelevate în perioada 2002-2013, descoperind un declin cu 6,2% al spitalizărilor cauzate de infarcturi miocardice și accidente vasculare cerebrale în zonele în care existau interdicţii privind utilizarea grăsimilor trans. Cu privire la aceste rezultate, Brandt a declarat, conform Yale News, că a constatat „un declin destul de substanţial”.

„Studiul nostru subliniază influenţa pe care o au politicile publice asupra sănătăţii cardiovasculare a populaţiei. Grăsimile trans au efecte nocive pentru sănătatea cardiovasculară, iar minimizarea sau eliminarea lor din dietă poate reduce în mod substanţial rata infarcturilor și a accidentelor vasculare cerebrale”, comentează dr. Eric Brandt, autorul studiului.

Datele descoperite sunt cu atât mai importante cu cât, începând cu 2018, o interdicţie a Administraţiei pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) privind uleiurile parţial hidrogenate din alimentaţie va elimina aproape în totalitate grăsimile trans la nivel naţional. Concluziile studiului cercetătorilor de la Yale sugerează că iniţiativa FDA va avea efecte benefice extinse. „O interzicere a grăsimilor trans la nivel naţional este un câștig pentru milioanele de persoane cu risc de boli cardiovascular”, a spus Brandt.

De asemenea, specialistul a amintit că grăsimile trans sunt uneori greu de identificat pe etichetele produselor alimentare. „Chiar dacă unele companii au redus cantitatea de grăsimi trans din alimente, reglementările FDA privind etichetarea permit ca o cantitate de până la 0,49 grame de grăsimi trans pe porţie să fie menţionată drept 0 grame”, susţine Brandt, în comunicatul Yale, atrăgând atenţia că oamenii trebuie să fie vigilenţi. În acest sens, Brandt a menţionat că grăsimile trans se regăsesc de multe ori pe etichete sub denumirea de uleiuri parţial hidrogenate.

Studiul experţilor de la Yale confirmă ceea ce se știa din cercetările precedente, demonstrând în plus beneficiile restricţionării acestui gen de grăsimi. De exemplu, o analiză ştiinţifică amplă, realizată în 2015 de o echipă de cercetători din Canada pe baza mai multor studii precedente, a ajuns la concluzia că grăsimile trans sunt asociate cu un risc sporit de deces, fiind mai periculoase decât grăsimile sănătoase. Consumul de grăsimi trans a fost asociat cu o creştere de 34% a riscului general de deces, cu o creştere de 24% a riscului de mortalitate provocată de boli cardiace şi cu o creştere de 21% a riscului de apariţie a bolilor cardiace, afirmă autorii studiului.

Nocivitatea acizilor trans nu i-a alarmat doar pe cercetătorii americani. Și în Uniunea Europeană s-a ridicat problema restricţionării acestor grăsimi printr-o rezoluţie votată în 2016 de Parlamentul European. În document, deputaţii subliniază că, potrivit Comisiei Europene, doar 1 din 3 consumatori din UE are cunoştinţe despre grăsimile trans, ceea ce demonstrează că măsurile de etichetare nu sunt suficiente și nici eficiente.

Potrivit parlamentarilor europeni, introducerea unor limite legale pentru acizii trans în Danemarca a fost un succes, reducând semnificativ decesele cauzate de boli cardiovasculare. De altfel, Danemarca este primul stat membru UE care a limitat prin lege conţinutul de acizi grași trans în uleiuri și grăsimi, în 2003. Limite asemănătoare la nivel naţional au mai fost introduse în Austria, în 2009, Ungaria, în 2013, Norvegia, în 2014.