Copiii care nu dorm destul se îngrașă

61

Lipsa unui somn adecvat nevoilor copilului conduce, în timp, la obsezitate. O spune o echipă de cercetători din Noua Zeelandă care a observat 244 de copii timp de cinci ani.

Studiul publicat în ediţia online a British Medical Journal indică faptul că somnul inadecvat influenţează direct greutatea copiilor. Cercetătorii au monitorizat, la fiecare șase luni, greutatea, înălţimea şi grăsimea corporală a 244 de copii cu vârste cuprinse între 3 și 7 ani.

La vârstele de 3, 4 și 5 ani, copiilor le-au fost evaluate obiceiurile de somn și nivelurile de activitate fizică. Copiii care au dormit mai puţin în anii anteriori prezentau un risc mai mare de a avea un indice al masei corporale mai mare la vârsta de 7 ani, au observat cercetătorii. Copiii care au dormit mai mult aveau o greutate corporală mai mică.

Potrivit dr Ioan Maconochie, de la Royal College of Paediatrics and Child Health, citat de BBC,„copiii sub cinci ani ar trebui să doarmă noaptea 11 ore şi să aibă reprize de somn şi în timpul zilei. Cu toate acestea aproximativ 20% dintre copii suferă de tulburări ale somnului, care le pot afecta atenţia, memoria, comportamentul şi performanţa şcolară."