Măsuri extreme pentru prevenirea obezităţii

702

Efectele unui regim alimentar nesănătos sunt mai nocive decât cele cauzate de ţigări, susţin reprezentanţii organizaţiilor Consumers International (CI) și World Obesity Federation (WOF). De aceea, ei fac un apel pentru înăsprirea reglementărilor din industria alimentară, după modelul restricţiilor impuse în cazul produselor din tutun.

„Dimensiunea impactului alimentaţiei nesănătoase asupra sănătăţii consumatorului este comparabilă cu cea a ţigărilor”, a declarat Amanda Long, directorul general al CI. Mai mult, „dietele nesănătoase se clasează acum deasupra tutunului pe lista cauzelor globale ale bolilor netransmisibile ce pot fi prevenite”.

„Dacă obezitatea ar fi fost o boală infecţioasă, am fi văzut miliarde de dolari investiţi pentru a o aduce sub control. Dar pentru că obezitatea este în mare parte cauzată de supraconsumul alimentelor grase și dulci, am observat că factorii de decizie politică nu doresc să ia măsuri cu privire la interesele corporatiste care promovează aceste alimente”, adaugă dr. Tim Lobstein, directorul de politici al WOF.

Potrivit datelor, numărul deceselor asociate surplusului de kilograme a crescut îngrijorător, până la 3,4 milioane în 2010, faţă de 2,6 milioane înregistrate în 2005. Pentru a evita consecinţele unui stil alimentar nesănătos, ce poate crește riscul de obezitate, reprezentanţii organizaţiilor propun guvernelor o serie de măsuri similare celor adoptate în cazul ţigărilor. Printre acestea se numără introducerea pe pachetele alimentelor a unor imagini care prezintă consecinţele obezităţii, scrie BBC. De asemenea, experţii sugerează introducerea taxelor suplimentare pentru anumite alimente, adoptarea unor metode mai stricte de controlare a publicităţii, dar și diminuarea cantităţilor de sare, zahăr și grăsimi din produse.

„Vrem să evităm o situaţie asemănătoare celei din anii ’60, când industria tutunului spunea că nu este nimic rău în legătură cu ţigările, că sunt bune pentru sănătate, iar peste 30-40 de ani milioane de oameni au murit. Dacă nu luăm măsuri acum, vom avea aceleași consecinţe în industria alimentară”, avertizează Luke Upchurch de la CI, citat de BBC.

Iniţiativa este privită pozitiv și cu interes de experţii în sănătate. Dr. Ian Campbell, fondatorul Forumului Naţional pentru Obezitate din UK, susţine că „numai acţiunile din partea guvernului pentru combaterea cauzelor fundamentale ale obezităţii vor duce la scăderi semnificative (ale ratei deceselor cauzate de obezitate)”.

 

Foto: stockvault.net