Pe lângă sport și exerciţii mentale, abilităţile cognitive pot fi conservate și chiar îmbunătăţite prin consumul anumitor nutrienţi esenţiali pentru sănătatea creierului. Mai departe, dieta alimentară poate contribui la diminuarea riscului de dezvoltare a diferitelor forme de demenţă, printre care și boala Alzheimer.

Studiile au arătat că acizii grași omega-3 joacă un rol important pentru sănătatea creierului. Această substanţă este transformată în acid docosahexaenoic (DHA), element care ajută la protejarea împotriva demenţei și a bolii Alzheimer, scriu experţii de la Centrul Medical al Universităţii din Maryland. De asemenea, studiile au arătat că un aport scăzut de acizi grași omega-3 ar putea crește riscul de declin al abilităţilor cognitive. O sursă bogată în acest element nutritiv o reprezintă peștele gras. Acizii grași omega-3 se găsesc însă și în surse vegetale, precum fasolea, seminţele de in, nucile sau uleiul de canola, scrie How Stuff Works.

Alimentele bogate în vitamina B, în special B1, B2, B6, B9 (acid folic) și B12, sunt, de asemenea, benefice pentru sănătatea creierului, susţin experţii de la Cleveland Clinic. Printre acestea se numără leguminoasele (lintea, fasolea neagră, fasolea kidney, soia), năutul, cerealele integrale, germenii de grâu, seminţele de floarea soarelui, alunele de pădure, nucile caju sau arahidele. Experţii punctează că vitamina B12 se găsește în principal în produsele animale, de aceea recomandă vegetarienilor suplimente alimentare care conţin acest element nutritiv. În afară de suplimente, persoanele care nu consumă produse de origine animală își pot asigura aportul de vitamina B12 consumând lapte de soia și cereale fortificate, scriu specialiștii de la Centrul de Sănătate McKintley, din cadrul Universităţii din Illinois.

Alte vitamine importante pentru protejarea sănătăţii creierului sunt C, D și E, a arătat un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea de Știinţe și Sănătate Oregon. O serie de fructe și legume proaspete, precum citricele, căpșunele, roșiile, varza de Bruxelles sau broccoli pot fi inserate în dieta zilnică pentru a asigura aportul necesar de vitamina C. În ceea ce privește vitamina D, una dintre cele mai valoroase surse este chiar soarele, dar și cerealele fortificate sau sucul de portocale. Vitamina E poate fi găsit în cereale integrale, migdale, seminţe crude de floarea soarelui, susan, dovleac, pin sau în alune de pădure.

La fel de importantă pentru sănătatea creierului este includerea în dietă a unor alimente benefice inimii. „Fiecare organ din corp este dependent de fluxul sangvin. Dacă promovezi sănătatea cardiovasculară, promovezi un flux sangvin bun către organe, printre care și creierul”, punctează dr. Steven Pratt, de la Scripps Memorial Hospital, citat de Web MD. Printre alimentele care protejează inima se numără fasolea neagră, oleaginoasele, cerealele integrale, laptele de soia sau seminţele de in.

Foto: stockvault.net

Seminte