Prea mult zahăr te poate… prosti

496

O alimentaţie care conţine prea mult zahăr afectează capacitatea cerebrală, susţin oamenii de ştiinţă americani care au publicat un studiu ce arată modul în care o dietă constantă cu multă fructoză, cum este siropul de porumb, a distrus memoria şobolanilor de laborator, confrom AFP.

Cercetătorii de la Universitatea din California au hrănit două grupuri de şobolani cu o soluţie de sirop de porumb (ingredient care se găseşte de multe ori în mâncarea procesată), care conţine foarte multă fructoză, pe post de apă de băut, timp de şase săptămâni.

Un grup de şobolani a primit şi suplimente de acizi graşi de omega-3 sub formă de ulei de in şi acid docosahexaenoic (DHA), amândouă care stimulează activitatea cerebrală.

Înainte de acestă dietă, şobolanii au avut o sesiune de instruire de cinci zile, într-un labirint complicat. După şase săptămâni de când li s-a administrat soluţia de porumb, şobolanii au fost din nou introduşi în labirint pentru a fi evaluţi cum se descurcă.

„Şobolanii care nu au primit DHA au fost mai lenţi, iar creierele lor au arătat un declin în activitatea sinaptică”, a declarat Fernando Gómez-Pinilla, profesor de neurochirurgie la Şcoala de Medicină David Geffen de la UCLA.

Mai mult decât atât, cercetătorii au remarcat că cei care nu au fost hrăniţi cu suplimente de DHA au dezvoltat, de asemenea, semne de rezistenţă la insulină, un hormon care controlează zahărul din sânge şi reglează funcţionarea creierului.

Cu alte cuvinte, consumul exagerat de zahăz, chiar şi sub formă de fructoză, ar putea interfera cu capacitatea insulinei de a reglementa modul în care celulele folosesc şi stochează zahărul, abilitate necesară pentru procesarea gândurilor şi emoţiilor.