Sucurile ucid sute de oameni anual

1155

Oricât de apetisante și bune ar fi la gust, sucurile îndulcite cu zahăr reprezintă un pericol pentru sănătate și ar putea fi asociate cu moartea a sute de oameni din toată lumea, în fiecare an, potrivit unei meta-analize globale, realizate de experţii de la Universitatea Tufts.

„Multe ţări din lume înregistrează un număr important de decese cauzate de un singur factor de nutriţie: băuturile îndulcite cu zahăr. Reducerea substanţială sau eliminarea din dietă a băuturilor îndulcite cu zahăr ar trebui să fie o prioritate globală“, a declarat coordonatorul studiului, dr. Dariush Mozaffarian, decanul Școlii „Friedman“ de Știinţe și Politici ale Nutriţiei din cadrul Universităţii Tufts.

Experţii au analizat 62 de studii legate de nutriţie, efectuate în 51 de ţări, în perioada 1980 – 2010, la care au participat peste 600.000 de persoane. Au fost incluse și informaţii legate de oferta de zahăr pe piaţa a 187 de ţări.

Pe lista băuturilor îndulcite cu zahăr, luate în considerare, au fost incluse sucurile cu zahăr, băuturile energizante și cele folosite de sportivi, băuturile tip ice-tea (ceaiuri) cu zahăr și sucurile făcute în casă, care depășeau 50 de kcal la 236 de mililitri. Pe lista respectivă nu au fost trecute sucurile realizate integral din fructe.

184.000

Rezultatele au arătat că, la nivel mondial, băuturile cu zahăr ar putea cauza circa 184.000 de decese anual, din cauza îmbolnăvirii cu afecţiuni cronice cu potenţial fatal. Potrivit concluziilor studiului, aceste produse ar putea fi responsabile de 133.000 de decese cauzate prin dezvoltarea diabetului, de 45.000 de morţi pe fondul bolilor cardiovasculare și de alte 6.450 de decese survenite din cauza apariţiei cancerului.

Datele au arătat că prevalenţa bolilor cronice asociate cu consumul de băuturi îndulcite cu zahăr a fost mai ridicată în rândul tinerilor, comparativ cu persoanele mai în vârstă. „Dacă acești tineri continuă să consume (băuturi cu zahăr) la un nivel crescut de-a lungul vieţii, efectele consumului ridicat vor fi agravate de efectele îmbătrânirii, ceea ce duce la rate și mai mari de deces și de invaliditate din cauza bolilor de inimă și diabet, comparativ cu ce vedem acum“, a declarat coordonatorul studiului, dr. Gitanjali Singh, prof. asistent la Școala „Friedman“.

De asemenea, majoritatea deceselor asociate cu consumul de băuturi cu zahăr, aproximativ 76%, au fost înregistrate în ţările cu venituri mici și mijlocii. Dintre toate regiunile studiate, Mexic a avut cea mai mare rată de deces asociată cu consumul de băuturi cu zahăr, estimată la circa 24.000 de decese.

Nevoia de precauţie

Studiul este privit cu scepticism de Asociaţia Americană pentru Băuturi (ABA), care a emis un răspuns cu privire la descoperirile experţilor de la Universitatea Tufts. „Autorii acestui studiu recunosc faptul că descoperirile lor nu arată că consumul băuturilor de orice fel cauzează boli cronice“, se precizează în comunicatul ABA. Reprezentanţii asociaţiei punctează câteva limitări ale studiului, printre care și faptul că „acest studiu este o meta-analiză, de aceea nu poate arăta cauza și efectul“. De asemenea, se menţionează alte minusuri, care includ „măsurările nutriţionale și lipsa unui control asupra factorilor de confuzie“.

Reprezentanţii ABA adaugă că „consumul de băuturi nu este un factor de risc cunoscut pentru diabetul de tip 2“. Cu toate acestea, experţii de la Cambrige au publicat recent un studiu care evidenţiază existenţa unei legături între consumul de sucuri și dezvoltarea acestei afecţiuni. Deși subliniază că nu există dovezi clare în acest sens, experţii de la Cambrige au descoperit posibile asocieri între consumul de băuturi cu zahăr și diabetul de tip 2. „Obiceiul de a consuma băuturi îndulcite cu zahăr a fost asociat cu o incidenţă mai mare a diabetului de tip 2, independent de adipozitate“, concluzionează autorii în jurnalul The BMJ.

Multiple alte studii anterioare au demonstrat cât de puternic este impactul negativ al consumului de sucuri pentru organism. O cercetare care a inclus peste 5.000 de voluntari a arătat că băuturile carbogazoase pot produce un efect de îmbătrânire celulară prematură similar cu cel observat în cazul fumătorilor. Un alt studiu, efectuat pe șoareci, a demonstrat că băuturile carbogazoase dulci pot cauza daune asupra creierului similare cu cele produse de boala Alzheimer.