În fabrică – Cum și din ce se fac jeleurile?

9303

„Over Eten” („Despre mâncare”) este un show TV produs de Departamentul Știri al televiziunii VRT, din Belgia. În episodul despre gelatină se urmărește în sens invers procesul de producţie al delicioaselor jeleuri, de la momentul în care dulciurile ne încântă papilele gustative, până la ultima masă a porcilor, care sunt apoi transformaţi în gelatină.

Da, gelatina alimentară, trecută simplu „gelatină” pe ambalajele produselor, este de provenienţă animală, din piele și oase de porc, dar și de vită. Din nefericire, pe ambalajele produselor alimentare nu se trece și tipul de carne folosit pentru gelatină. Dacă vorbim de jeleuri însă, este preferată gelatina de porc, deoarece conferă cea mai bună consistenţă.

Compania Haribo, care produce jeleuri de peste 90 de ani și care este cea mai cunoscută de pe piaţă, explică pe site-ul companiei că, deși se pot folosi alternative non-animale pe bază de agar-agar, amidon sau gumă Gellan, clienţii preferă consistenţa dată de gelatina animală. Prin urmare, fabrica-mamă din Germania, dar și cea din Austria folosesc gelatina din porc. Există însă și o fabrică în Turcia care produce jeleuri cu gelatină din vită și unde se produce și o linie kosher, care folosește gelatină de pește. Produsele din această linie sunt clar marcate „KOSHER” pe ambalaj. Însă pe niciun ambalaj nu este trecut tipul de gelatină folosit. Compania le explică clienţilor să se orienteze după ţara unde au fost produse, cele „Made in Turkey” fiind singurele produse care nu conţin gelatină din porc.