Studiu pe 70.000 de adventiști: Vegetarienii trăiesc mai mult decât non-vegetarienii

343

Persoanele care mănâncă ponderat și consumă cu preponderenţă fructe și legume au o durată de viaţă mai mare decât persoanele non-vegetariene, demonstrează un studiu realizat pe 70.000 de adventiști de ziua a șaptea.

Dietele vegetariene sunt asociate cu un risc redus în cazul mai multor boli cronice, precum hipertensiunea, sindromul metabolic, diabetul zaharat sau cardiopatia ischemică, conform studiului, care a fost publicat în revista de specialitate Journal of the American Medical Association (JAMA) Internal Medicine.

Dr. Michael J. Orlich, de la Universitatea adventistă Loma Linda din California și colegii săi au cauzele mortalităţii în rândul a 73.308 persoane adventiste de ziua a șaptea, recrutate din cadrul bisericilor adventiste din SUA și Canada între 2002-2007.

La începutul studiului, participanţii au fost întrebaţi despre obiceiurile lor alimentare, fiind împărţiţi în cinci categorii: non-vegetarieni, semi-vegetarieni, pesco-vegetarieni (include fructe de mare), lacto-ovo-vegetarieni (include produse lactate și ouă) și vegani (exclude toate produsele animale). Cercetătorii s-au folosit apoi de baza de date naţională pentru determina câţi dintre participanţi au murit pe 31 decembrie 2009.

În rândul participanţilor la studiu au avut loc 2.570 de decese într-o perioadă de aproape șase ani. Rata generală a mortalităţii a fost de șase din 1.000 de persoane pe an, cu 12% mai mică decât în cazul non-vegetarienilor.

„Acest studiu se adaugă la dovezile ce indică posibilul efect benefic al dietelor vegetariene în prevenirea bolilor cronice și îmbunătăţirea longevităţii", a afirmat Orlich, citat de Reuters.

Asocierea pare să fie mai puternică în cazul bărbaţilor, cu o reducere semnificativă a mortalităţii provocate de bolile cardio-vasculare. În cazul femeilor nu s-au înregistrat reduceri semnificative în cazul acestei categorii de boli menţionate.

Studiul a remarcat faptul că grupurile de vegetarieni erau mai în vârstă, cu educaţie mai înaltă, preponderent căsătoriţi, beau mai puţin alcool, fumau mai puţin, făceau mai multe exerciţii fizice și erau mai supli.

„Rezultatele demonstrează o asociere a dietelor vegetariene cu o mortalitate mai redusă în comparaţie cu dietele non-vegetariene. De asemenea, ele demonstrează și anumite asocieri de mortalitate mai redusă în cazul dietelor pesco-vegetariene, vegane și lacto-ovo-vegetariene, în comparaţie cu cele non-vegetariene", conchid autorii.