Vitamina care îţi prelungește viaţa

1110

O dietă bogată în vitamina C poate micșora riscul de deces prematur și de dezvoltare a bolilor de inimă, potrivit rezultatelor unui studiu danez.

Experţii de la Universitatea din Copenhaga și Spitalul Herlev și Gentofte au ajuns la această concluzie după ce au analizat datele legate de codul genetic și de consumul de fructe și legume a circa 100.000 de locuitori din Danemarca. Pentru studiul lor, au urmărit în special persoane care au dezvoltat boli cardiovasculare și persoane cu predispoziţia de a avea o concentraţie crescută de vitamina C în plasmă.

„Putem vedea că aceia care consumă o cantitate mai mare de fructe și legume au un risc cu 15% mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare și un risc cu 20% mai mic de a deceda prematur, comparativ cu cei care mănâncă foarte rar fructe și legume. În același timp, putem observa că reducerea riscului este legată de concentraţia mare de vitamina C din sânge, provenind de la fructe și legume”, a declarat autoarea studiului, Camilla Kobylecki, doctorand la Departamentul de Biochimie Clinică din cadrul Spitalului Herlev și Gentofte.

Concluzia e întărită și de faptul că persoanele care au consumat fructe și legume din belșug și cele cu predispoziţie genetică pentru un nivel mai ridicat de vitamina C au obţinut rezultate similare în ceea ce privește riscul de deces sau de dezvoltare a bolilor de inimă, notează Medical Daily.

În ceea ce privește sursa de vitamina C, experţii recomandă fructele și legumele proaspete, în detrimentul suplimentelor alimentare. „Poţi consuma suplimente de vitamina C, dar este o idee bună să îţi iei doza de vitamina C dintr-o alimentaţie sănătoasă, care te va ajuta în același timp să dezvolţi un stil de viaţă mai sănătos pe termen lung, în beneficiul general al sănătăţii tale”, a declarat Børge Nordestgaard, profesor la Universitatea din Copenhaga.

Printre alimentele cele mai bogate în vitamina C se numără papaya, broccoli, varza de Bruxelles, căpșunile, ananasul, portocalele, kiwiul, conopida, grepfrutul, roșiile, lămâile, chimenul dulce sau pepenele verde.

Există însă și experţi care se declară sceptici cu privire la rezultatele acestei cercetări. „S-ar putea ca nivelul ridicat de vitamina C din consumul crescut de fructe și legume să reprezinte un indicator pentru mulţi alţi compuși benefici pentru sănătate care se regăsesc, de asemenea, în legume și fructe”, a declarat Karen Ansel, expert în nutriţie, pentru Yahoo Health.

Cu toate acestea, studii anterioare au găsit multiple asocieri între consumul de vitamina C și menţinerea sănătăţii. Experţii de la Universitatea din Ulm au observat că pacienţii cu Alzheimer în stadiu incipient prezentau un nivel mai scăzut de vitamina C și beta-caroten comparativ cu persoanele sănătoase.

De asemenea, experţii de la Serviciul Naţional de Sănătate din Marea Britanie susţin că vitamina C contribuie la protejarea celulelor, la reconstrucţia ţesuturilor conjunctive și la vindecarea rănilor. Aceștia le recomandă adulţilor să consume zilnic 40 de grame de vitamina C, prin intermediul alimentelor.

Foto: stockvault.net