O plimbare de 2 minute la fiecare 30 scade riscul de diabet

33

Dacă îţi iei două minute de pauză pentru a te plimba la fiecare jumătate de oră, contribui la reducerea riscului de dezvoltare a diabetului, susţin cercetătorii din Noua Zeelandă, citaţi de Daily Mail.

Dacă îţi iei două minute de pauză pentru a te plimba la fiecare jumătate de oră, contribui la reducerea riscului de dezvoltare a diabetului, susţin cercetătorii din Noua Zeelandă, citaţi de Daily Mail.

În cazul adulţilor sănătoşi, care au o greutate normală, pauzele regulate, care includ şi activitate fizică, ajută la micşorarea nivelului de zahăr în sânge şi a insulinei, iar efectele sunt mult mai puternice decât în cazul unor activităţi fizice desfăşurate continuu, notează cercetătorii de la Universitatea Otago, în raportul publicat în American Journal of Clinical Nutrition.

Experimentul la care au participat 70 de adulţi sănătoşi a fost împărţit în două etape. În prima parte, voluntarii au fost rugaţi să stea aşezaţi pe o perioadă de nouă ore. Apoi, pentru a testa cum absoarbe organismul zahărul din alimente, după fiecare băutură consumată care înlocuia masa, nivelul insulinei şi al glucozei din sânge era testat la intervale de o oră, patru ore şi şapte ore. În a doua parte a experimentului, participanţii au trebuit să stea aşezaţi timp de nouă ore, după ce timp de o jumătate de oră s-au plimbat în mers vioi. Apoi, în acelaşi interval de timp, de nouă ore, au fost rugaţi să ia o pauză de un minut şi 40 de secunde, la fiecare 30 de minute, pe care să o petreacă plimbându-se. Rezultatele au arătat că activitatea fizică depusă regulat, la fiecare jumătate de oră, a avut un efect semnificativ în reducerea nivelului de zahăr din sânge, în raport cu situaţiile în care voluntarii fie nu au depus niciun efort fizic, fie au avut activitate timp de jumătate de oră.

În România, se estimează că aproximativ 800.000 de persoane suferă de diabet, și cel puţin 600.000 de cazuri suferă de neuropatie diabetică, a declarat prof. unive. Dr. Amorin Popa, preşedintele Comisiei de Diabet din Ministerul Sănătăţii, arată Ziare.com.