Obiceiuri corecte şi obiceiuri greşite în zilele de caniculă

1060

Fie că ne place sau nu, cu toţii avem de înfruntat duşmanul comun numit caniculă. Recomandările pentru a face faţă cu brio zilelor ultra - fierbinţi de vară ne sunt mai mult decât familiare, chiar dacă nu le respectăm cu sfinţenie de fiecare dată, urmările negative fiind pe măsură.

Spre exemplu, lipsa consumului suficient de lichide este asociat, în rândul femeilor, cu apariţia cistitei. Medicii atrag atenţia totodată că, dincolo de cantitatea optimă de lichide (2,5 – 4 litri pe zi), contează si cum aceasta este dozată, indicaţia fiiind de a bea la fiecare jumătate de oră câteva înghiţituri sau chiar câte un pahar de apă.

De asemenea, pentru că apa se elimină imediat din corp, iar ţesuturile rămân nehidratate, specialiştii încurajează consumul anumitor fructe şi legume care conţin suficientă apă cât să hidrateze organismul treptat: mărul (conţine 110 ml de lichid), ananasul proaspăt (ajută şi la detoxifiere), pepenele roşu (95% apă), castravetele (95-96% apă), varza (sursă de antioxidanţi şi minerale), ţelina (conţine apă şi antioxidanţi), salata verde (peste 90% apă).

Nu doar hidratarea este importantă pe timp de caniculă, ci o serie întreagă de practici cu efect benefic asupra sănătăţii. Acestea sunt însă uneori greşit aplicate, din cauza unor obiceiuri dezinformate, precum: duşurile reci în loc de cele călduţe, care trebuie repetate pe parcursul zilei fără a ne şterge de apă, folosirea cuburilor de gheaţă pe piele, care duce la pierderea bruscă a unei cantităţi însemnate de căldură, utilizarea cremelor şi a unguentelor grase, care împiedică pielea să respire, adunând murdăria şi praful exterior, consumul de grăsimi animale şi de alcool, care favorizează deshidratarea, desfăşurarea unor activităţi solicitante în exterior sau practicarea exerciţiilor fizice în timpul zilei, purtarea hainelor închise la culoare, din materiale sintetice şi nu din in sau bumbac ş.a.

Numeroase trucuri există şi pentru a face faţă căldurii excesive din interior, iar unul dintre ele, pe cât de simplu şi rudimentar, pe atât de eficient, se adresează celor ce nu deţin aparate de aer condiţionat sau ventilatoare; acesta presupune aşezarea unui lighean cu apă rece în mijlocul camerei şi schimbarea sa la fiecare două ore. Procedura respectivă reduce temperatura, servind totodată ca umidificator. Această măsură poate fi dublată de învelirea geamurilor cu folie de aluminiu, astfel încât încăperea să fie protejată de efectul razelor directe ale soarelui.