Radiaţiile pentru cancerul mamar pot dăuna inimii

106

Femeile care primesc tratament cu radiaţii pentru cancerul de sân sunt mult mai expuse riscului de a dezvolta probleme la inimă mai târziu în viaţă, chiar dacă astăzi se folosesc doze mai mici, decât în trecut.

Doctorii explică că acest risc apare la orice doză de radiaţii, iar problemele încep să apară în medie la cinci ani după tratament și pot ţine zeci de ani, scrie AP.

Cu toate astea, doctorii îi avertizează pe pacienţi să nu se sperie și să continue tratamentul cu radiaţii, deoarece s-a demonstrat că acesta crește rata de supravieţuire a bolnavilor de cancer, care este prima prioritate atât a doctorilor, cât și a pacienţilor.

Riscul ca radiaţiile să provoace o problemă la inimă este destul de mic. De exemplu, 5 femei din fiecare 100, care au 50 de ani și nu au nicio problemă cu inima, vor dezvolta o asemenea afecţiune în jurul vârstei de 80 de ani, iar expunerea la tratamentul cu radiaţii ar mai adăuga câte un caz la cele 100.

Studiul a fost realizat în circumstanţele în care din ce în ce mai mulţi doctori avertizează asupra riscurilor la care sunt expuși pacienţi ce primesc un tratament mai intens sau de mai lungă durată decât ar trebui. Radiţiile cresc riscul de ateroscleroză, în special în cazul femeilor care mai au alţi factori de risc pentru bolile de inimă, precum diabetul.