Avantajul mamelor care alăptează

411

Despre alăptat s-a demonstrat în repetate rânduri că are un impact pozitiv pentru nou-născuţi, însă un studiu recent aduce argumente orientate, de această dată, asupra beneficiilor de care se bucură mamele care își hrănesc bebeușii la sân.

„Dacă o femeie alăptează, își reduce riscul de dezvoltare a cancerului la sân cu 5, până la 10 procente, deși sunt implicaţi și alţi factori”, a declarat coorodonatoarea studiului, Marilyn Kwan, de la divizia de cercetare Kaiser Permanente, din Oakland, California, citează Health Day. Unul dintre acești factori ar putea fi numărul copiilor născuţi de o mamă, a continuat experta.

În urma studiului, la care au participat peste 1.600 de femei care au fost diagnosticate cu cancer la sân, autorii au observat că cele care au alăptat și-au diminuat astfel riscul de reapariţie a cancerului mamar cu până la 30%, dar și pericolul de deces din cauza tumorilor mamare cu circa 28 de procente. Fenomenul ar putea fi explicat de faptul că femeile care își hrănesc bebelușii la sân și care ajung să dezvolte tumori mamare sunt mai predispuse la un anumit tip de cancer mai puţin agresiv, din categoria moleculară luminal A. Aceste tumori au un risc mai mic de metastazare și pot fi tratate prin terapie hormonală cu tamoxifen și inhibitori de aromatază.

Deși nu este complet clar de ce femeile care alăptează sunt mai puţin predispuse cancerului mamar, iar tumorile pe care le dezvoltă sunt mai puţin agresive decât în cazul celorltalte femei, experţii au câteva ipoteze. „Alăptatul ar putea crea un mediu molecular care determină tumorile să răspundă mai bine terapiei anti-estrogen”, a explicat dr. Kwan.

De asemenea, autoarea principală a studiului, dr. Bette J. Caan, a declarat că „alăptarea ar putea crește maturarea celulelor ductale în sân, ceea ce le face mai puţin predispuse la agenţi cancerigeni sau facilitează excreţia carcinogenilor”.

Concluziile sunt întărite de studii anterioare care au demonstrat că femeile care alăptează au un risc mai mic de dezvoltare a cancerului de sân. În urma unei metaanalize ce a inclus 47 de cercetări, efectuate în 30 de ţări, a fost observată o reducere a pericolului de cancer mamar de 4,3% pentru fiecare 12 luni în care femeia a alăptat. Perioada se referă atât la intervalul de alăptare a unui singur copil, cât și la numărul de luni adunate, petrecute de mamă alăptând mai mulţi copii, potrivit Societăţii Americane pentru Cancer.

Alăptatul aduce și alte beneficii pentru mame, diminuând risul de dezvoltare a cancerului ovarian și ajutând la pierderea mai rapidă a kilogramelor în plus acumulate în timpul sarcinii, deoarece alăptarea arde calorii. Hrănirea la sân a bebelușului contribuie și la diminuarea tensiunii arteriale și la apariţia unor modificări hormonale menite să o ajute pe mamă să facă faţă mai ușor stresului. De asemenea, în timpul alăptării este eliberaţ hormonul numit oxitocină. Acesta ajută la recuperarea post-natală, poate contribui la reducerea sângerărilor după naștere și ajută uterul să ajungă la dimensiunile normale.