Suicidul, principala cauză de deces a proaspetelor mame

199

Sinuciderea rămâne o cauză importantă de deces la nivel global printre femeile care devin mame. Cel mai recent raport al organizaţiei MBRRACE, care a investigat care sunt cele mai mari riscuri cu care se confruntă femeile însărcinate și femeile care abia au născut în Marea Britanie, subliniază acest lucru, care este de altfel confirmat și în statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Deși cea mai frecventă cauză de deces în timpul sarcinii și în primele săptămâni după naștere este boala de inimă, sinuciderea a rămas cea mai comună cauză a morţii după primele șase săptămâni și până la un an. În Marea Britanie, una din șase proaspete mămici se sinucide în această perioadă.

Rata suicidului maternal a rămas neschimbată din 2003, de la ultimul raport MBRRACE.

„Aceste cifre sugerează că trebuie depuse mult mai multe eforturi pentru a sprijini femeile în timpul sarcinii și după. (…) Costurile economice și umane pe termen lung ale ignorării sănătăţii mintale a femeilor însărcinate și a proaspetelor mame sunt uriașe, deci există o nevoie clară de a investi în servicii pentru a fi siguri că nicio mamă nu este neglijată”, a declarat Vicki Nash, coordonatoare a campaniilor de caritate Mind Mental Health.

Ruth Jackson, fondatoare si directoare a Bluebell, o organizaţie care sprijină familiile afectate de depresia prenatală sau postnatală în Bristol, Anglia, speră că o creștere a fondurilor pentru serviciile comunitare dedicate sănătăţii mintale perinatale va contribui semnificativ la reducerea ratei de suicid în rândul noilor mame.

„Când mamele și familiile lor sunt afectate de o boală psihică perinatală severă este nevoie de acces rapid la echipe de specialiști și acest lucru lipsește, ceea ce duce la tragedii groaznice”, a explicat Jackson.

Multe mame noi au o perioadă în care se simt destabilizate după nașterea copilului. Această stare durează, însă, de obicei, câteva zile. Dacă persistă săptămâni sau luni și devine mai gravă, atunci ar putea fi un semn că mama se confruntă cu o problemă de sănătate mintală, cel mai frecvent cu depresia post-partum (DPP). Datele OMS arată că aproximativ 20% dintre mamele din ţările în curs de dezvoltare suferă de depresie după naștere, iar cercetătorii consideră că un declin al sănătăţii mintale, precum depresia post-partum, este în strânsă legătură cu suicidul maternal.

Într-un astfel de caz a fost implicată o familie de români stabilită în Italia, unde mama unei fetiţe de doar șase luni s-a sinucis. Anchetatorii au concluzionat că în acest caz a fost vorba despre o sinucidere pe fondul unei depresii profunde care a afectat mama după naștere. Soţul femeii a declarat că din comportamentul femeii nu se înţelegea că ar fi avut vreo astfel de intenţie.

Recunoaşterea din timp a semnelor şi simptomelor acestei afecţiuni şi administrarea unui tratament corespunzător contribuie la o evoluţie pozitivă a stării de sănătate a mamei și implicit a nou- născutului. Simptomele pot surveni oricând în primul an după naştere şi sunt identice cu cele ale unei depresii grave obișnuite. Printre acestea se numără pierderea generalizată a interesului, dificultăţi de concentrare, agitaţie sau lentoare psihomotorie, senzaţie de oboseală exagerată, tulburări ale apetitului (anorexie sau bulimie), tulburări ale somnului (insomnii), scăderea libidoului, sentimente ambivalente sau negative faţă de sugar, sentimente de culpabilitate legate de incapacitatea de a avea grijă de copil şi o anxietate excesivă în legatură cu starea de sănătate a acestuia, gânduri suicidare.