Dieta pentru detoxifierea ficatului

6126

Problemele ficatului afectează o serie de elemente importante din organism, inclusiv abilitatea corpului de a elimina toxinele. Din acest motiv, grija pentru un ficat sănătos devine crucială, iar regimul alimentar este unul din factorii esenţiali care contribuie la o bună funcţionare a acestui organ.

Glutationul, denumit și „proteina vieţii”, este principalul antioxidant al organismului și una dintre substanţele nutritive benefice pentru sănătatea ficatului, scrie Global Healing Center. De altfel, dr. Mark Hyman, directorul Institutului de Medicină Funcţională, susţine că este „cea mai importantă moleculă de care ai nevoie pentru a fi sănătos și a preveni îmbătrânirea, cancerul, bolile de inimă, demenţa și multe altele, și este necesară pentru tratarea oricărei boli, de la autism la Alzheimer”.

Nucile sunt unul dintre alimentele bogate în glutation. De asemenea, aceste fructe oleaginoase conţin și alte substanţe esenţiale pentru un ficat sănătos: acizi omega-3 și arginină. Alte produse bogate în glutation sunt usturoiul, ceapa, scorţișoara sau turmericul.

Sesaminul, o substanţă care se găsește în mod natural în seminţele de susan și în uleiul de susan, are efecte benefice asupra sănătăţii, inclusiv asupra sănătăţii ficatului. Studiile au arătat că sesaminul joacă un rol important pentru protejarea acestui organ de daunele oxidative.

De asemenea, sulful din alimente crește nivelul unei anumite enzime cu rol important pentru curăţarea ficatului. Leguminoasele și fructele oleaginoase sunt doar două din sursele bogate în sulf, de inclus în dieta zilnică.

Nu în ultimul rând, un studiu a arătat că anumite enzime conţinute de seminţele de in și uleiul obţinut din acestea „ar putea contribui la diminuarea riscului de dezvoltare a bolilor de ficat în cazul bărbaţilor cu un nivel crescut de colesterol”, potrivit experţilor de la Centrul Medical NYU Langone. De asemenea, aceste produse joacă un rol important în a împiedica accesul anumitor hormoni nocivi în fluxul sangvin. Această proprietate este foarte importantă pentru ficat, organ implicat și în reglementarea hormonilor.

„Miile de sisteme de enzime responsabile pentru aproape orice activitate a corpului nostru sunt construite în ficat. Buna funcţionare a ochilor, a inimii, a creierului, a articulaţiilor și rinichilor depind de asta”, a explicat dr. Karl Maret, citat de Natural News.

Pro Silueta 2