Dietele bogate în zahăr și grăsimi dăunează grav creierului

733

Doar o singură săptămână de urmare a unei diete bogate în zahăr și grăsimi poate altera semnificativ anumite abilităţi ale creierului, susţin experţii australieni, scrie Medical Daily. Schimbările ar putea fi ireversibile.

În cadrul experimentului efectuat, experţii de la Universitatea din New South Whales au hrănit șoarecii de laborator pe baza a trei tipuri de diete. Astfel, o parte din cobai au consumat alimente sănătoase, un alt grup a fost hrănit cu alimente sănătoase, dar cu apă cu conţinut de zahăr și ultimul grup a consumat alimente nesănătoase (chipsuri, prăjituri și biscuiţi).

După numai o săptămână de urmat dietele atribuite fiecărui grup, atât șoarecii care au consumat produse nesănătoase, cât și cei care au urmat o dietă sănătoasă, însoţită însă de apă îndulcită, au dezvoltat probleme congitive, precum alterarea capacităţii de recunoaștere a anumitor obiecte. Mai mult de atât, în cazul acestor două grupuri de cobai au fost observate semne de inflamaţie la nivelul regiunii cerebrale responsabile de memoria spaţială.

„Ceea ce este foarte surprinzător la acest studiu este viteza cu care s-a petrecut deteriorarea cognitivă. Datele noastre preliminare sugerează, de asemenea, că prejudiciul nu este inversat atunci când șoarecii sunt comutaţi înapoi la o dietă sănătoasă, lucru care este îngrijorător”, subliniază coordonatoarea studiului, Margaret Morris.

Studiul a fost publicat în jurnalul de specialitate Brain, Behavior, and Immunity.