În urmă cu câteva luni, Kelly M. Flanagan i-a scris fiicei sale de numai patru ani o scrisoare despre „bărbatul perfect". El a simţit nevoia să îi dedice o nouă epistolă, după ce a observat cât de puternică este influenţa cuvintelor cu care sunt bombardate femeile într-un raion de produse cosmetice.

În urmă cu câteva luni, Kelly M. Flanagan i-a scris fiicei sale de numai patru ani o scrisoare despre „bărbatul perfect”. El a simţit nevoia să îi dedice o nouă epistolă, după ce a observat cât de puternică este influenţa cuvintelor cu care sunt bombardate femeile într-un raion de produse cosmetice.

Când timpul potrivit va veni, Flanagan plănuiește să îi citească această scrisoare fiicei sale. Până atunci, el a publicat-o pe blogul său și a dedicat-o „oricărei femei care are nevoie să audă cuvintele unui tată”.

„Dragă Micuţo,

Îţi scriu în timp ce mă aflu la raionul de produse de machiaj din magazinul nostru local Target. Un prieten mi-a trimis recent un mesaj de la un alt raion de produse make-up și mi-a spus că a simţit că este unul dintre cele mai insuportabile locuri din lume. Am vrut să aflu ce voia să spună. Iar acum, că mă aflu aici, încep să fiu de acord cu el. Cuvintele au putere, iar cuvintele spuse aici au o putere profundă”, își începe Flanagan scrisoarea.

„Frumuseţe accesibilă”, „infailibil”, „finisaj perfect”, „putere genială”, „sfidează vârsta”, „alege-ţi visul”, „aproape gol”, sunt doar câteva dintre expresiile și cuvintele cu care sunt bombardaţi cei care se plimbă prin raioanele de cosmetice, a observat Flanagan. Prin puternica lor influenţă, ele pot schimba percepţia despre ce înseamnă frumuseţea.

„Cuvintele au putere și poate, doar poate, cuvintele unui tată pot începe că concureze cu cele ale lumii. Poate cuvintele unui tată o pot trece pe fiica lui prin această mănușă de rușine instituţionalizată și într-un sens profund, de neclintit al propriei ei demnităţi și frumuseţi.” Astfel, el oferă un alt sens, mult mai profund, acelor sloganuri și cuvinte ademenitoare din raionul de produse make-up.

Un slogan de promovare a unui produs dedicat unghiilor devine un îndemn la curaj, un sfat de a se cunoaște pe sine și de a trăi conform principiilor „fără frică, dar cu tenacitate”. „Putere genială. Fie ca puterea ta să nu fie în unghiile de la mâini, ci în inima ta.”

„Alege-ţi visurile! Dar nu de pe raftul unui raion din magazin.” În schimb, visul pornește din interior, din ceea ce îţi dorești, subliniază Flanagan. „Iar atunci când l-ai ales, urmărește-l cu fidelitate, cu integritate și speranţă”.

„Gol. Lumea vrea să te dezbraci. Te rog, ţine hainele pe tine. Dar scoate-ţi mănușile. Nu da pumni. Spune ceea ce este în sufletul tău. Fii vulnerabilă. Îmbrăţișează riscul. Iubește o lume care abia dacă știe ce înseamnă să se iubească.” Astfel, Flanagan oferă un alt sens goliciunii, care se transformă în deschidere și sinceritate în faţa experienţelor vieţii.

Cât despre infailibil, el îi transmite fiicei sale că acest concept nu este aplicabil în lumea reală. „Este o iluzie creată de oamenii interesaţi de portofelul tău. Dacă alegi să cauţi perfecţiunea, îţi doresc ca aceasta să fie într-un infailibil farmec — pentru tine și pentru toţi cei din jurul tău.”

„Sfidează vârsta” este un slogan pe care Flanagan îl atribuie sufletului și spiritului. În timp ce îmbătrânirea și toate consecinţele acestui proces sunt inevitabile, „îţi doresc să reziști întotdeauna sfidătoare în faţa îmbătrânirii spiritului”.

„Finisajul perfect. Finisajul tău nu are legătură cu modul în care arată chipul tău astăzi, ci cu felul în care va arăta viaţa ta în ultima ta zi”, scrie Flanagan.

La finalul scrisorii adresate fiicei sale, el îi dezvăluie ce înseamnă, de fapt, frumuseţea unei persoane și unde se ascunde aceasta:

„Micuţo, ţie-ţi place tot ce e roz și cu volănașe și voi înţelege cu siguranţă dacă machiajul va deveni, într-o zi, important pentru tine. Dar mă rog ca două cuvinte să rămână importante pentru tine — ultimele două cuvinte pe care le rostești în fiecare noapte, atunci când te întreb: «Unde se ascunde frumuseţea ta?» Două cuvinte atât de luminoase, că niciun anticearcăn nu le poate acoperi.

Unde se ascunde frumuseţea ta?

În interior.

Din inima mea, către a ta,

Tata.”

Flanagan nu a uitat să le reamintească tuturor femeilor care îi vor citi scrisoarea că „nimeni altcineva nu poate să definească frumuseţea pentru tine. Dar vor încerca.”

Demersul lui nu este nici pe departe neîndreptăţit. Percepţia noastră privind frumuseţea este profund influenţată de standardele promovate de media. Nu de puţine ori însă adevărata imagine prezentată este complet diferită de realitate, manipulată prin programe digitale specializate, alături de tehnici de înfrumuseţare care includ machiajul sau extensiile. Iar un videoclip realizat de Global Democracy ne arată poate cel mai bine, în câteva zeci de secunde, cum întreaga înfăţișare a unei tinere se schimbă radical faţă de realitate prin aceste trucuri.