Când îţi găsești, în cele din urmă, perechea perfectă de pantofi, pantalonii în nuanţa preferată sau geanta de mărimea potrivită, tot ce mai contează e ca obiectul să treacă „testul” preţului înscris pe etichetă. Ceea ce e trecut însă cu vederea adesea este că cel mai important cost al noilor achiziţii nu este cel achitat la casă, ci cel pe care începi să îl plătești abia de la prima purtare a respectivelor obiecte vestimentare.

Pe o australiancă de 35 de ani, unul din trendurile actuale ale modei a costat-o scump: patru zile petrecute pe patul de spital și probleme grave ale mușchilor și nervilor picioarelor. Totul, din cauza unei perechi de pantaloni strâmţi cu croială de tip skinny jeans.

Înainte să ajungă la spital, tânăra își petrecuse ziua ajutând o rudă să se mute. Activitatea aceasta a implicat numeroase aplecări pe vine, pentru a goli sertarele și rafturile. „Purta blugi skinny și își amintea că pantalonii deveniseră foarte strâmţi și inconfortabili pe parcursul zilei. Mai târziu în acea seară, în timp ce se întorcea acasă, a observat că are dificultăţi de ridicare a picioarele și amorţeli la nivelul acestora, din cauza cărora s-a împiedicat și a căzut. A stat mai multe ore întinsă pe jos, înainte de a fi găsită de cineva”, scriu medicii de la Spitalul Royal Adelaide în Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry.

Când a ajuns la spital, mușchii gambelor se umflaseră atât de mult încât medicii au fost nevoiţi să taie pantalonii pentru a-i putea îndepărta. Atât supradimensionarea mușchilor, cât și pantalonii strâmţi au creat presiune asupra vaselor de sânge și a nervilor. De asemenea, medicii au observat că pacienta prezenta o creștere a nivelului enzimei creatinkinază, care indică o suprasolicitare a mușchilor, dar și probleme la nivelul nervilor peronieri și tibiali. „Pentru cele întâmplate, dăm vina pe o combinaţie de aplecări pe vine prelungite pe mai multe ore și blugii strâmţi pe care îi purta. Dacă nu ar fi fost în stare să vină la spital, compresia ar fi fost exercitată mai mult timp și ar fi putut provoca leziuni nervoase pe termen lung”, a declarat dr. Thomas Kimber, care s-a ocupat de cazul tinerei, citat de CNN.

Moda care te bagă în spital

Piesele vestimentare strâmte sunt, în general, un pericol pentru corp și pot expune purtătorul la probleme de sănătate chiar periculoase. Blugii strâmţi, cu talie înaltă, de exemplu, favorizează dezvoltarea meralgiei parestezice, avertizează dr. Malvinder S. Parmar de la Spitalul Districtual Timminis, într-un articol publicat în Canadian Medical Association Journal. Afecţiunea apare în urma compresiei nervilor senzoriali și se manifestă prin dureri, amorţeli și furnicături.

Observaţia doctorului Parmar vine în urma consultării a trei tinere cu vârste cuprinse între 22 și 35 de ani și cu o formă ușoară de obezitate. Pacientele acuzau o senzaţie de arsură la nivelul lateralei taliei și furnicături în aceeași zonă, iar una dintre ele era îngrijorată că simptomele prevesteau scleroza multiplă. S-a dovedit însă că de vină erau pantalonii strâmţi, cu talie joasă, pe care tinerele îi purtaseră pe o perioadă de 6-8 luni înainte de consult. De altfel, după ce au înlocuit această piesă vestimentară cu rochii vaporoase, în 4, până la 6 săptămâni, simptomele au dispărut.

Un alt trend periculos e reprezentat de lenjeriile de corp modelatoare, despre care experţii afirmă că provoacă mai mult decât dureri, furnicături sau amorţeli la nivelul membrelor inferioare. Aceste articole vestimentare pot favoriza apariţia cheagurilor de sânge prin afectarea circulaţiei, iar persoanele predisupuse la varice pot dezvolta vene varicoase și congestie limfatică, avertizează dr. Karen Erickson pentru Huffington Post. Totodată, lenjeriile modelatoare agravează arsurile stomacale și refluxul gastric, pentru că presează colonul, intestinele și stomacul, punctează dr. John F. Kuemmerle, profesor de medicină internă și gastroenterologie la Virginia Commonwealth University. Și tractul digestiv și vezica urinară sunt compresate, iar procesul de respiraţie este îngreunat, adaugă dr. Erickson.

Pantofii cu toc, un accesoriu care le oferă multor femei un plus de încredere în sine, poate fi ușor considerat un element de tortură, judecând după efectele pe care le au asupra picioarelor, și nu numai. „Prima cauză de apariţie a proeminenţelor osului de la degetul mare de la picior este o pereche de pantofi strâmţi, în special cei cu toc înalt și vârful ascuţit și îngust. În mod evident, forma ascuţită înghesuie degetele, iar în timp, piciorul tău va lua forma pantofului”, a declarat dr. Carol Frey, expert în chirurgie ortopedică, citat de WebMD. Experţii de la Universitatea finlandeză din Jyväskylä au observat că purtarea frecventă a pantofilor cu tocuri înalte deformează mersul. Efectele au fost constatate în urma analizei unui grup de femei care purtau tocuri de minim 5 centimetri, 40 de ore pe săptămână, timp de doi ani, comparativ cu un grup care purta același tip de pantofi pentru o perioadă mai scurtă, de 10 ore săptămânal. „Purtatul pe termen lung al pantofilor cu toc înalt crește, de asemenea, riscul de rănire prin luxaţii”, adaugă autorii în Journal of Applied Physiology.

Pantofii cu toc sunt, inclusiv, un pericol pentru coloana vertebrală. În acest tip de încălţăminte, greutatea corpului este redistribuită incorect, deoarece piciorul alunecă în faţă, forţând degetele într-o poziţie nenaturală. „Greutatea crescută care apasă pe degetele de la picioare determină corpul să se încline în faţă, iar pentru a compensa, te vei înclina înapoi și își vei arcui spatele, creând o postură care îţi poate solicita genunchii, șoldurile și spatele”, explică dr. Michael A. Gleiber, purtător de cuvânt pentru Academia Americană a Chirurgilor Ortopezi, pentru Huffington Post. La capitolul pantofi însă, nu tocurile se află pe primul loc în topul articolelor vestimentare care provoacă răni și accidente, ci pantofii fără susţinere la spate, saboţii și platformele înalte, susţine dr. Frey. „Nu există stabilitate a zonei din spate și se întâmplă că intri într-o crăpătură din ciment și piciorul îţi cade de pe platformă. Îţi sucești glezna și cazi de la înălţime.”

Genţile supradimensionate, deși sunt extrem de utile pentru că sunt încăpătoare, pot fi dăunătoare pentru sănătate atunci când sunt foarte încărcate.  Chiar dacă nu conduc la apariţia deformaţiilor oaselor scheletului, acestea pot cauza dureri la nivelul braţelor și umerilor, punctează dr. Len Benson, chirurg ortoped la Evanston Northwestern Healthcare, pentru WebMD. De asemenea, purtatul unei genţi grele pe umăr poate cauza mari dureri de spate și gât. „De fiecare dată când cari o greutate pe o singură parte a corpului, pentru o perioadă îndelungată de timp, spinarea ta va fi determinată să se curbeze, lucru care conduce la simptome de durere de spate”, explică dr. Gleiber. Deși folosirea unui ghiozdan, pentru distrubuirea simetrică a greutăţii pe ambii umeri, poate fi o soluţie bună, și în acest caz trebuie acordată o atenţie sporită greutăţii cu care este încărcat, mai ales în cazul copiilor, adaugă expertul. „Ghiozdanul unui copil nu ar trebui să cântărească mai mult de 15-20% din greutatea corpului său.”

Chiar și portofelele pot presupune un anumit risc pentru sănătate. Bărbaţii sunt afectaţi de purtarea acestui accesoriu, și nu banii (sau lipsa lor) sunt de vină, ci faptul că adesea îl ţin în buzunarul de la spate al pantalonilor. „Din păcate, acesta e cel mai rău lucru pe care îl poţi face pentru spatele tău. Durerea de spate și afecţiunile nervului sciatic sunt adesea cauzate de statul pe un portofel gros și greu care tulbură echilibrul din zona pelviană, declanșând dureri cronice de spate, șolduri și umeri”, subliniază dr. Gleiber.

De ce plătim de bună voie preţul modei?

Numeroase studii au arătat impactul impresionant pe care hainele și accesoriile pe care le purtăm influenţează opiniile celorlalţi despre noi. De exemplu, s-a dovedit că sunt suficiente 3 secunde pentru formarea unei prime impresii despre cineva judecând după vestimentaţie. Însă tot hainele s-au dovedit a fi un factor important care îi transformă, la nivel mental, chiar și pe cei care le poartă. Asta pentru că, în funcţie de felul în care se știe îmbrăcat, individul se poate simţi mai încrezător (sau, dimpotrivă, mai puţin încrezător) în propriile forţe.

Prin propria sa mărturie, scriitoarea Carly Milne confirmă această putere incredibilă a hainelor. „Am acceptat cu toţii că există agonia care merge mână în mână cu a arăta la modă și a fi atrăgător. Dacă ceva ne face să ne simţim atrăgători în exterior, suntem dispuși să facem sacrificiul.” Nu mai puţin de un sfert din întreaga ei garderobă este formată din piese vestimentare despre care afirmă că sunt inconfortabile și dureroase de purtat, dezvăluie Milne pentru NBC News. Renate Raymond, o tânără de 33 de ani,  justifică, printr-un motiv similar, faptul că suportă durerea de a purta o piesă vestimentară extrem de inconfortabilă și dăunătoare sănătăţii: lenjeria modelatoare pentru corp. „Prima dată când am purtat-o, am avut vânătăi pe tot corpul acolo unde mi-a tăiat circulaţia. Dar, chiar și cu vânătăi, am pus-o înapoi, ca să arăt bine în haine.”

Să fie de vină și media, care promovează trendurile și afișează modele retușate pentru a atinge perfecţiunea, îmbrăcate în haine care se lipesc perfect de corp, pe tocuri pe care numai un maestru în echilibristică nu s-ar împiedica? Julie Fredrickson, fondatoarea publicaţiei CouTorture, crede că nu e neapărat cazul. „Este ușor să dăm vina pe media. Nu sunt singură că e ceva cultural. Ar putea fi doar forme înnăscute de frumuseţe la care răspundem.” De asemenea, în viziunea lui Fredrickson este vorba, mai degrabă, de un fel de „sindrom Stockholm”. „Poate că hainele te torturează, dar te-ai obișnuit. Tocurile, fustele strâmte, toate devin parte din viaţa ta”, a declarat ea pentru NBC.

Iar istoria modei ne demonstrează că nu neapărat media este cea care încurajează purtarea unor articole vestimentare care pot provoca probleme de sănătate. Practicile „masochiste” ale modei, care datează de secole, încă de pe vremea corsetelor atât de strâmte că nu permiteau respiraţia, ori a  legării picioarelor în China, sugerează faptul că suntem învăţaţi să credem că frumuseţea se atinge printr-o formă de durere. De aici și vorba că „baba suferă la frumuseţe.” Pentru cei care nu vor să renunţe la trendurile mai puţin prietenoase cu corpul, experţii recomandă adoptarea căii de mijloc. „Mesajul nu e că nu ar trebui să porţi aceste articole, ci mai degrabă să ai simţul moderaţiei”, punctează Dr. Sherry A. Marts, de la Societatea de Cercetare a Sănătăţii Femeilor.