Pantofii potriviţi îţi pot salva viaţa

585

Administraţia pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite tocmai a aprobat un implant destinat tratării obezităţii și, astfel, reducerii riscului de deces. Alţi cercetători vin însă să arate că mai important decât combaterea obezităţii este alegerea pantofilor potriviţi.

Spune-mi cu ce te încalţi ca să îţi spun cât vei trăi. Aşa se pot rezuma concluziile unui studiu desfășurat pe o perioadă de 12 ani și la care au participat 300.000 de europeni. Obezitatea și inactivitatea merg de multe ori mână în mână, însă există o diferenţă, identificată și în studiul publicat în American Journal of Clinical Nutrition.

Nu este o noutate că lipsa exerciţiului fizic afectează în mod negativ starea de sănătate a omului, fie că este vorba despre o persoană slabă, fie de una obeză. Dar în ce măsură? „Riscul cel mai mare de moarte prematură este în clasa persoanelor inactive, fie că vorbim de persoane cu greutate normală, supraponderale și obeze”, a declarat pentru BBC unul dintre cercetători, prof. Ulf Ekelund.

Dar noutatea adusă de studiu este că, în Europa, eliminarea inactivităţii ar avea asupra riscul de deces un impact pozitiv mai mare decât l-ar avea eliminarea obezităţii. Astfel, eliminarea inactivităţii ar reduce rata mortalităţii cu 7,5% (676.000 de decese), pe când eliminarea obezităţii ar reduce rata mortalităţii cu doar 3%. Cu toate acestea, Ekelund atrage atenţia că nu trebuie să ne angajăm într-o luptă „care pe care”. Ambele probleme ar trebui combătute, însă părerea cercetătorului este că promovarea activităţii fizice ar trebui să fie recunoscută ca o foarte importantă strategie de sănătate publică.

Dacă pentru reducerea obezităţii este de multe ori nevoie de intervenţii costisitoare și complicate, cum ar fi implantul Maestro Rechargeable System, combaterea inactivităţii stă la dispoziţia fiecăruia dintre noi. Partea cea mai bună este că, luptând împotriva inactivităţii, luptăm automat și împotriva obezităţii, însă reciproca nu este valabilă, iar diferenţa în ce privește impactul asupra sănătăţii este vizibil în astfel de studii.

Implantul inventat de cei de la EnteroMedics funcţionează pe baza unor electrozi implantaţi în abdomen, care stimulează nervul vag, care mai departe trimite creierului semnale că stomacul este plin, deși nu s-a introdus mâncare. Pacienţii și doctorii pot schimba setările implantului, folosind comenzi externe, conform AP. Mult mai simplu ar fi însă să ne încălţăm cu pantofii potriviţi: cei de sport.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.