Sportul – viitorul leac împotriva depresiei

1342

Experţii americani au descoperit zona creierului responsabilă de motivaţia individului de a face sport, fapt ce poate avea implicaţii importante pentru pacienţii cu depresie.

Dorinţa de a face mișcare este controlată de regiunea cerebrală denumită habenula dorsal medială, au observat specialiștii de la Institutul de Cercetare pentru Copii din Seattle. Într-un prim experiment, ei au blocat semnalele transmise de această zonă a creierului în cazul unui grup de șoareci și au comparat comportamentul lor cu cel al șoarecilor cărora nu le fusese blocată transmiterea de semnale din zona respectivă.

„Fără o habenulă dorsală medială funcţională, șoarecii au devenit leneși. Erau capabili din punct de vedere fizic de a alerga, dar nu păreau motivaţi să o facă”, a declarat coordonatorul lucrării, dr. Eric Turner. De asemenea, blocarea semnalelor regiunii cerebrale a diminuat preferinţa animalelor pentru apă îndulcită.

Într-un test ulterior, cercetătorii au observat că habenula dorsal medială joacă un rol important în recompensare. Pentru acest experiment, ei au folosit o tehnologie laser denumită optogeneză. Practic, animalele își puteau activa această zonă a creierului dacă alergau pe una din două roţi create de cercetători.  Cel mai adesea, șoarecii au ales roata care avea laserul și care le activa habenula dorsal medială.

„Schimbările în activitatea fizică și imposibilitatea de a te bucura de experienţe plăcute sau care aduc satisfacţii sunt două semnale ale depresiei majore. Dar căile creierului responsabile pentru motivarea în sport nu au fost bine înţelese. Acum putem căuta noi moduri de a manipula activitatea în această zonă specifică a creierului, fără a afecta restul activităţii creierului”, punctează dr. Turner.

Deoarece practicarea sportului s-a dovedit anterior a fi o metodă eficientă de ameliorare a simptomelor depresiei, experţii cred că descoperirea habenulei dorsal mediale, asociată motivaţiei de a face mișcare, poate conduce la dezvoltarea de noi tratamente eficiente pentru cei care se confruntă cu astfel de tulburări mintale.

O serie de studii au arătat că exerciţiile fizice pot fi cel puţin la fel de eficiente în tratarea depresiei ca medicamentele antidepresive. De exemplu, un experiment a arătat că sportul poate diminua simptomele afecţiunii chiar și cu 30%. Rezultatul a fost considerat „la fel de bun sau chiar mai bun decât consumul de medicamente”.

Activitatea fizică poate servi drept mijloc eficient de prevenire a apariţiei depresiei, au descoperit experţii de la Universitatea din Toronto. În schimb, pericolul de dezvoltare a afecţiunii mai târziu în viaţă crește în cazul celor care evită să facă mișcare, a reieșit în urma analizării a 30 de studii.

Unul din motivele pentru care sportul este atât de benefic în combaterea depresiei ar putea fi creșterea secreţiei de endorfine care apare atunci când faci mișcare. Cu toate acestea, persoanele care se confruntă cu stări accentuate de depresie au nevoie de ajutor medical specializat.