De ce te simţi „beat” după o noapte de somn

2490

Majoritatea oamenilor acuză o stare de ameţeală imediat după ce se trezesc, însă la una din șapte persoane, această senzaţie de dezorientare este extrem de puternică și se manifestă uneori prin comportamente inadecvate și chiar periculoase, potrivit unui studiu efectuat de Școala de Medicină din cadrul Universităţii Stanford.

Experţii denumesc această tulburare „beţia somnului”. Afecţiunea provoacă stări de confuzie și îl poate determina pe cel în cauză să acţioneze în mod ciudat – de exemplu, în loc să oprească alarma de trezire, acesta ar putea încerca să răspundă la telefon, crezând că primește un apel.

În cazuri extreme, care apar de regulă în urma trezirii bruște, individul poate manifesta un comportament violent, urmat de uitarea incidentului. Astfel de episoade pot fi periculoase atât pentru cel în cauză, cât și pentru cei din jur. Autorul studiului, dr. Maurice M. Ohayon, a povestit pentru Health Day cazuri în care pacienţii treziţi cu această stare de confuzie au devenit agresivi faţă de cei cu care dormeau. Într-un alt exemplu menţionat de expert, un bărbat a murit în urma unui astfel de episod, după ce a căzut de pe puntea vasului maritim pe care se afla.

„E ca și cum ar fi beţi – nu știu unde se află sau ce fac”, a declarat dr. Ohayon, pentru Live Science.

În urma cercetării la care au participat aproape 20.000 de voluntari de peste 18 ani, experţii au descoperit că 15% dintre aceștia au avut cel puţin un episod de „beţie a somnului” în decursul ultimului an. Peste jumătate dintre ei au susţinut că au această stare cel puţin o dată pe săptămână.

Rezultatele au arătat că astfel de episoade de confuzie apar cel mai frecvent în cazul persoanelor care suferă de tulburări de somn. Indivizii cu probleme mintale (tulburare bipolară, stres posttraumatic, depresie, anxietate) sau care urmează tratamente cu medicamente psihotrope (de exemplu, antidepresive) au de asemenea un risc considerabil de manifestare a „beţiei somnului”.

Chiar și intervalul de timp dormit ar putea influenţa riscul apariţiei unei astfel de stări de confuzie și dezorientare. Circa 20% dintre voluntarii care au declarat că dorm șase ore pe noapte și 15% dintre cei care au un somn mai lung de nouă ore au trecut printr-un astfel de episod.

„Aceste episoade de trezire într-o stare confuză au primit considerabil mai puţină atenţie decât somnambulismul, chiar dacă repercusiunile pot fi la fel de grave”, a declarat dr. Ohayon. Expertul punctează importanţa studierii acestui fenomen și, mai departe, încercarea descoperirii unei posibilităţi de tratare a persoanelor care suferă de „beţia somnului”.