Studiu: Copiii alăptaţi cel puţin trei luni sunt mai isteţi

97

Alăptarea copiilor timp de cel puţin trei luni ajută la dezvoltarea creierului acestora, arată un studiu american publicat în jurnalul NeuroImage, informează Science Daily.

Cercetătorii de la Universitatea Brown au analizat cu ajutorul tehnologiei de imagistică prin rezonanţă magnetică (RMN) creierele a 133 de copii cu vârste cuprinse între 10 luni şi patru ani, având timpi de gestaţie normali şi provenind din familii cu statut socio-economic similar. Aceştia au fost împărţiţi în trei grupe: cei care au fost hrăniţi exclusiv prin alăptare, cei care au fost în acelaşi timp alăptaţi şi hrăniţi pe baza unei reţete şi cei care nu au fost alăptaţi deloc. De asemenea, cercetătorii au pus la bază o traiectorie a materiei albe din creier pentru fiecare grup, analizând comparativ copiii mai mici ca vârstă cu cei mari.

Oamenii de ştiinţă au observat că bebeluşii hrăniţi exclusiv prin alăptare, timp de cel puţin trei luni, au înregistrat cea mai mare creştere a volumului materiei albe mielinizate, nivelul substanţial fiind atins la vârsta de doi ani. Cele mai pronunţate creşteri au putut fi observate în acele zone ale creierului responsabile de limbaj, funcţii emoţionale şi cognitive. În schimb, copiii care nu au fost deloc alăptaţi au înregistrat cea mai slabă creştere a materiei albe dintre toate cele trei grupuri.

De asemenea, studiul a luat în calcul şi perioada în care au fost alăptaţi bebeluşii. Ei au putut observa că alăptarea pe o perioadă mai lungă (mai mult de un an) a determinat o dezvoltare a creierului mult mai pronunţată, în special în zona responsabilă de funcţiile motorii, faţă de cei care au fost alăptaţi pe o perioadă mai scurtă.

Conducătorul studiului, profesorul asistent în inginerie Sean Deoni, susţine că bebeluşii hrăniţi exclusiv prin alăptare au înregistrat creşteri de 20 până la 30 de procente în ceea ce priveşte nivelul materiei albe din creier, faţă de celelalte grupuri de copii.

Mai mult, cercetătorii au supus copiii mai mari la câteva teste cognitive, în urma cărora au observat că cei care au fost hrăniţi exclusiv prin alăptare au avut rezultate mai bune în ceea ce priveşte performanţa de a vorbi, de a controla funcţiile motorii şi receptivitatea vizuală, în raport cu ceilalţi.