Studiu: Suplimentele de vitamina D nu ajută la sănătatea oaselor

1450

Suplimentele de vitamina D nu contribuie cu nimic la sănătatea oaselor, iar autorităţile ar trebui să renunţe la recomandările ca populaţia să suplimenteze aportul pe parcursul lunilor de iarnă, spun autorii celei mai mari metaanalize realizate până în prezent.

În realizarea articolului publicat în jurnalul Lancet, autorii au analizat 81 de studii și au constatat că nu există dovezi care să justifice administrarea suplimentelor de vitamina D pentru sănătatea osoasă, cu excepţia persoanelor cu risc medical crescut de afecţiuni unde este necesară administrarea vitaminei D. Astfel, potrivit experţilor, indiferent de doză, vitamina D nu previne fracturile și nu contribuie la îmbunătăţirea densităţii minerale osoase.

În prezent, dacă expunerea la soare nu este posibilă, recomandarea Departamentului de Sănătate al SUA este ca toţi oamenii să ia în calcul administrarea unui supliment de vitamina D pentru sănătatea osoasă în lunile de iarnă, în intervalul octombrie-martie. Această recomandare îi include și pe copiii de la șase luni la cinci ani. Indicaţia se bazează pe constatările Comitetului Consultativ Știinţific al Guvernului privind Nutriţia (SACN) din iulie 2016, care nu a concluzionat că există beneficii evidente pentru sănătate.

Potrivit SACN, vitamina D poate ajuta și în cazul altor probleme de sănătate „extra-scheletice”, printre care cancerul, afecţiunile cardiace, tensiunea arterială ridicată, bolile infecţioase, afecţiunile neuropsihologice, sănătatea orală și degenerarea cauzată de înaintarea în vârstă. Aceste recomandări au fost făcute, deși nu existau dovezi convingătoare pentru niciuna dintre aceste afecţiuni.

Potrivit cercetătorului Mark Bolland, de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă, din 2014, de când a fost efectuată ultima revizuire majoră a dovezilor cu privire la eficacitatea administrării vitaminei D, au fost publicate peste 30 de studii cu privire la vitamina D și sănătatea oaselor, dublând informaţiile disponibile.

Bolland este de părere că orientările clinice ale medicilor și ale departamentelor guvernamentale de sănătate din întreaga lume cu privire la efectele pozitive ale vitaminei D în tratarea osteoporozei sau a bolilor care cauzează pierderea de masă osoasă ar trebui să fie modificate pentru a reflecta constatările actuale.

Ba, mai mult, Bolland crede că studii ulterioare privind efectele vitaminei D ar fi inutile întrucât „pe baza dovezilor existente, credem că există puţine justificări pentru a face mai multe teste cu privire la efectele suplimentelor de vitamina D pentru combaterea afecţiunilor musculo-scheletice”.

Vitamina D este produsă în organism în mod natural ca rezultat al expunerii la lumina soarelui, motiv pentru care oamenii care trăiesc în zona nordică și cei care își acoperă pielea pot avea niveluri mai scăzute decât ar fi normal. Vitamina D se găsește de asemenea într-un număr mic de alimente, cum ar fi uleiul de ficat de cod, gălbenușul, ciupercile, laptele de soia, cerealele integrale și peștii grași, inclusiv somonul și macroul.