Cofetari creștini câștigă un proces anti-discriminare la Curtea Supremă a Irlandei de Nord

540

Proprietarii creștini ai unei cofetării din Irlanda de Nord au câștigat recursul într-un controversat proces anti-discriminare.

Curtea Supremă a Marii Britanii a hotărât că refuzul cofetăriei Ashers de a produce un tort cu un mesaj în favoarea căsătoriei homosexuale nu constituie un act de discriminare. Cei cinci judecători ai Curţii Supreme au luat în unanimitate această decizie, informează BBC.

Disputa a pornit în anul 2014, când cofetăria a refuzat să facă un tort pe care să scrie sloganul „Sprijiniţi căsătoria gay”. Clientul a dat în judecată Ashers Baking Company pentru discriminare pe criterii de orientare sexuală și viziuni politice.

Cofetăria a pierdut primul proces și apelul ulterior, însă a câștigat astăzi apelul la Curtea Supremă.

Bătălia legală, de aproape patru ani și jumătate, a catalizat numeroase discuţii pe tema egalităţii și a libertăţii de conștiinţă.

Activistul pentru drepturile gay Gareth Lee a comandat un tort sub forma personajelor Bert și Ernie din showul Sesame Street, pe glazura căruia ar fi urmat să scrie „Sprijiniţi căsătoria gay”. Cofetăria a preluat iniţial comanda, însă a revenit asupra ei, anunţându-l pe Lee că firma nu va face tortul. În motivarea refuzului său, managerul general al cofetăriei, Daniel McArthur, a declarat: „Nu am spus «nu» din cauza clientului; l-am servit anterior și l-am servi din nou. A fost din cauza mesajului. Însă unii oameni vor ca legea să ne oblige să facem ceva cu care nu suntem de acord.”

Judecătoarea Curţii Supreme Brenda Hale, cea care a anunţat verdictul, l-a motivat declarând că refuzul cofetarilor nu a fost provocat de orientarea sexuală a clientului. „Ar fi refuzat să facă un astfel de tort pentru orice client, indiferent de orientarea lui sexuală. Obiecţia a fost ridicată de mesajul de pe tort, nu de caracteristicile personale ale domnului Lee”, a precizat judecătoarea. „Prin urmare, curtea hotărăște că nu a avut loc nicio discriminare în temeiul orientării sexuale a domnului Lee.”

„Este profund umilitor și un afront la demnitatea umană să refuzi cuiva un serviciu din cauza rasei, a sexului, a handicapului, a orientării sexuale sau a religiei. Însă nu asta s-a întâmplat aici”, a mai motivat judecătoarea.

Legea privind parteneriatul civil între persoane de același sex a intrat în vigoare în Irlanda de Nord în anul 2005, după ce, în 2004, Parlamentul Marii Britanii a aprobat Actul Parteneriatului Civil.

Cu doar câteva luni în urmă, Curtea Supremă din Statele Unite, aceeași care a recunoscut, acum trei ani, căsătoriile gay, a dat câștig de cauză unui patiser creștin din Colorado care a refuzat să facă un tort de nuntă comandat de un cuplu homosexual. O curte hotărâse iniţial că refuzul cofetarului constituie discriminare pe criterii de orientare sexuală, însă Curtea Supremă a decis prin șapte voturi la două că decizia iniţială îi încălca drepturile cofetarului la libertate religioasă. Acela a fost primul verdict dat de Curtea Supremă americană pe acest subiect și i-a făcut pe mulţi să creadă că, în legislaţie, există loc și pentru drepturile creștinilor, și pentru drepturile homosexualilor.