Facultatea de Medicină din Lille își suspendă cursurile de licenţă în homeopatie

803

Facultatea de Medicină din orașul francez Lille a anunţat pe contul său de Twitter că a decis să nu mai ofere cursuri de licenţă în homeopatie.

Anunţul vine pe fondul unei dezbateri naţionale pe tema utilităţii homeopatiei. Aceasta a fost relansată după ce, în luna martie, publicaţia Le Figaro a publicat o scrisoare deschisă, semnată de 124 de profesioniști în domeniul sănătăţii (ulterior extinsă la 3.337 de semnături), în care homeopatia era catalogată drept ineficientă, periculoasă și costisitoare pentru sistemul de asigurări sociale.

Decanul facultăţii, Didier Gosset, a explicat într-un interviu pentru FranceTVinfo că „nu putem preda ceea ce nu este conform unei medicine bazată pe dovezi”.

Este violent și este pripit”, a răspuns Didier Deswarte, vicepreședintele Sindicatului Naţional al Medicilor Homeopaţi Francezi. „Nu înţeleg prea bine, din moment ce acest domeniu de studiu a fost creat încă de acum 30 de ani”, a mai spus sindicalistul.

Gosset a explicat însă că ideea de la care a plecat introducerea homeopatiei ca disciplină de studiu la facultate a fost „să încadrăm această practică și mai bine să o încadrăm în sânul facultăţii decât în birourile furnizorilor externi de servicii de formare, pe care nu îi controlează nimeni. Timpul a trecut, cunoștinţele medicale au evoluat. Homeopatia nu a evoluat, ci a rămas o doctrină la periferia mișcării știinţifice. Nu există studii care să îi demonstreze eficacitatea dincolo de efectul placebo.”

Facultatea de Medicină din Bordeaux a renunţat la specializarea în homeopatie încă din anul 2009. Decizia de atunci a fost motivată de decanul faculăţii, Jean Luc Pellegrin, prin constatarea că „niciunul dintre dascălii care susţineau cursuri, în faţa studenţilor la medicină sau a medicilor practicanţi, nu era profesor universitar”.