Vaticanul se confruntă cu o criză acută de imagine

184

Nu este un secret că Biserica Catolică mondială este cadrul unui vechi conflict între catolicii conservatori și cei care militează pentru reformarea bisericii. Însă este posibil ca invocarea papei Francisc ca parte din acest conflict să fi generat în ultima perioadă discuţii publice mai aprinse ca niciodată.

Încă de când a fost ales ca pontif, papa Francisc a fost ţinta adversarilor conservatori, gata să îi critice fiecare mișcare înspre reformarea Bisericii Catolice, chiar și concentrarea lui pe cei săraci și marginalizaţi. Însă, în ultimele săptămâni, conflictul mocnit de la Vatican a devenit mai public decât oricând în timpul pontificatului, ajuns deja în al cincilea an, al papei Francisc. The Guardian face o descriere dură a climatului de la Vatican, construind totodată un portret sumbru al reputaţiei mondiale a Bisericii Catolice, măcinată la ora actuală de numeroase scandaluri internaţionale privind abuzurile sexuale comise de prelaţi și mușamalizarea lor de către superiori. Epicentre ale acestui scandal sunt încă active în SUA, Australia și Chile, recenta vizită a papei în Irlanda adăugând și această ţară pe listă.

Un impact deosebit l-a avut însă acuzaţia adusă papei de arhiepiscopul Carlo Viganò, fostul ambasador al Vaticanului în SUA, conform căruia papa Francisc ar fi fost la curent cu acuzaţiile de comportament nepotrivit cu preoţi și seminariști aduse arhiepiscopului Theodore McCarrick, dar l-ar fi repus în slujire în ciuda acestora.

Adresându-se pe această temă jurnaliștilor aflaţi în avionul cu care s-a întors la Vatican după Întâlnirea Mondială a Familiilor din Irlanda, papa Francisc a declarat că „însuși comunicatul [lui Viganò] vorbește de la sine, iar voi aveţi capacitatea jurnalistică suficientă pentru a trage concluzii. Este un act de încredere: când va trece un pic de timp și voi veţi fi tras concluziile, probabil eu voi vorbi. Dar aș vrea ca maturitatea voastră profesională să facă această muncă: vă va face bine, cu adevărat.”

Fostul nunţiu declarase că acţionează urmându-și propria conștiinţă, atunci când a reclamat cum „corupţia a atins nivelurile cele mai înalte ale ierarhiei bisericești” și a solicitat ca papa Francisc și alţi oficiali ai Bisericii acuzaţi de mușamalizare să demisioneze. El a afirmat totodată că, la sfârșitul anilor 2000, papa Benedict al XVI-lea i-ar fi impus cardinalului McCarrick sancţiuni similare celor impuse acum de papa Francisc și că i-ar fi spus personal actualului papă despre aceste sancţiuni în 2013. Însă pontiful, susţine Viganò, ar fi continuat să îl protejeze pe McCarrick, nu doar anulând sancţiunile impuse de predecesorul său, ci chiar numindu-l pe prelatul american „consilier de încredere”.

Pontiful s-a aflat în 25 și 26 august în Irlanda pentru Întâlnirea Mondială a Familiilor. În ultima întâlnire de duminică din Dublin, papa Francisc s-a întâlnit cu episcopii irlandezi, pe care i-a încurajat spunându-le că „În acești ani, noi toţi a trebuit să deschidem ochii asupra gravităţii și extinderii abuzului sexual în diferite contexte sociale. În Irlanda, ca și în altă parte, onestitatea și integritatea cu care Biserica decide să înfrunte acest capitol dureros din istoria sa poate să ofere un exemplu și punct de referinţă întregii societăţi.”

Niciun articol afișat