Franţa nu va mai compensa tratamentele homeopate, invocând ineficienţa lor

222

Ministerul francez al Sănătăţii a decis să nu mai compenseze tratamentele homeopate, invocând lipsa de suport știinţific al acestora.

În prezent, 30% din costul tratamentelor homeopate este decontat de stat, prin sistemul de asigurări pentru sănătate. Autorităţile au hotărât însă diminuarea sprijinului la 15% de la 1 ianuarie 2020, urmând ca, din 2021, statul să renunţe cu totul la compensarea acestor tratamente.

Înalta Autoritate pentru Sănătate a recomandat această modificare la începutul anului, motivând că eficienţa medicamentelor este insuficientă pentru continuarea finanţării.

Franţa are un atașament cu o istorie îndelungată faţă de medicamentele homeopate și chiar găzduiește cel mai mare producător de astfel de tratamente din lume, compania Boiron. Reprezentanţii acesteia au criticat planul ministerului încă dinainte ca acesta să se confirme. „A-i priva pe francezi de libertatea de a-și alege tratamentele este complet inadecvat la cererile și nevoile pacienţilor”, au spus reprezentanţii companiei, declarându-se totodată șocaţi de decizie. Compania a spus că sistarea compensării va lovi puternic în companie și în sectorul mai larg al industriei homeopate. Liderul firmei a anunţat că va solicita o întâlnire cu președintele Emmanuel Macron, deoarece decizia ministrului sănătăţii pune în pericol sute de locuri de muncă.

O campanie de contestare a schimbărilor privind politica de compensare a fost lansată de Boiron, de alte companii și de câteva grupuri de pacienţi și personal medical, încă de pe vremea când decizia ministerului era doar un zvon. Campania a reușit să strângă 1,2 milioane de semnături, informează Euronews.

Ministrul sănătăţii, Agnes Buzyn, a declarat că își asumă în totalitate responsabilitatea pentru această măsură nepopulară și a negat acuzaţia că scopul ei unic ar fi economisirea a 127 de milioane de euro. Ministrul a estimat că doar 1% din populaţia Franţei a folosit astfel de tratamente în anul 2018, în timp ce producătorul spunea că proporţia ar fi de jumătate din populaţie.

Homeopatia este un sistem în medicina alternativă creat în secolul al XVIII-lea de Samuel Hahnemann. Acesta considera că bolile se vindecă prin ceea ce le-a provocat – doctrina similia similibus curentur. Fondatorul homeopatiei credea că la baza oricărei boli stau fenomene pe care el le-a denumit „miasme” – un termen care provoacă astăzi controverse chiar și printre homeopaţi. Hahnemann considera că preparatele homeopate, obţinute prin diluarea repetată în alcool sau în apă distilată a anumitor substanţe, pot vindeca aceste miasme. Studii pe scară largă și metaanalize ale studiilor privind eficacitatea tratamentelor homeopate au arătat că acestea nu depășesc eficienţa medicamentelor placebo.

În septembrie anul trecut, Facultatea de Medicină din orașul francez Lille a anunţat pe contul său de Twitter că a decis să nu mai ofere cursuri de licenţă în homeopatie. Anunţul venea pe fondul unei dezbateri naţionale pe tema utilităţii homeopatiei. Aceasta fusese relansată după ce, în luna martie, Le Figaro a publicat o scrisoare deschisă, semnată de 124 de profesioniști în domeniul sănătăţii (ulterior extinsă la 3.337 de semnături), în care homeopatia era catalogată drept ineficientă, periculoasă și costisitoare pentru sistemul de asigurări sociale. Decanul facultăţii, Didier Gosset, a explicat atunci într-un interviu pentru FranceTVinfo că „nu putem preda ceea ce nu este conform unei medicine bazate pe dovezi”.