Cum acţionează paracetamolul asupra durerii

14855

Efectele paracetamolului, ca de altfel și ale aspirinei, sunt îndelung dezbătute de specialiști, de la faptul că pot crește riscul de cancer, până la ideea că ar ajuta la răspândirea gripei. Dar știm cum funcţionează de fapt paracetamolul în organismul uman?

Paracetamolul este pastila de bază cu care s-au tratat sute de milioane de oameni de-a lungul timpului, fără să știe de fapt cum funcţionează acest „leac universal”, iar acest lucru este valabil și în ziua de azi, când informaţia este la îndemâna tuturor.

Poate cea mai comună greșeală este să credem că paracetamolul și ibuprofenul sunt același lucru sau că paracetamolul funcţionează și el ca un antiinflamator. Paracetamolul este un analgezic pentru durerile ușoare spre moderate și un antipiretic (tratează febra), efectul lui antiinflamator este foarte slab, paracetamolul neputând să înlocuiască aspirina sau ibuprofenul. Se poate folosi totuși în forme ușoare de osteoartrite pentru calmarea durerilor, dar nu este eficient pentru reducerea inflamaţiilor.

Cum funcţionează

Atunci când avem o rană sau când celulele sunt afectate, organismul eliberează prostaglandine, care acţionează asupra nervilor pentru a trimite mesajul durerii la creier. Durerea începe să își face simţită prezenţa.

Ibuprofenul blochează transmiterea semnalului prin blocarea eliberării de prostaglandine, dar vom scăpa de durere doar atât timp cât ibuprofenul este prezent în organism. Când efectul trece, organismul va produce din nou prostaglandine.

Până recent se credea că paracetamolul funcţionează similar ibuprofenului, blocând producerea prostaglandinelor, însă recent cercetătorii au descoperit altceva. Conform Asociaţiei Farmaciștilor Britanici, paracetamolul ajunge în corp unde acţionează asupra părţii creierului care controlează temperatura corpului, dar în ce privește durerea s-ar părea că acţionează la nivelul coloanei vertebrale pentru a intercepta semnalul durerii, care astfel nu mai ajunge la creier.

Citește și VIDEO: Cum acţionează aspirina și ibuprofenul asupra durerii

Important de știut

Paracetamolul este comercializat de mai mulţi producători sub nume diferite, precum Panadol. De asemenea, deseori substanţa se combină cu alte ingrediente, de obicei decongestionante, și produsul final este vândut ca remediu pentru răceală sau gripă, precum Parasinus. Timpul de acţiune poate și el să fie diferit la un brand la altul.

Paracetamolul ar trebui să fie administrat cu grijă la persoanele cu probleme la ficat, rinichi sau cu alcoolism cronic. Printre efectele secundare, destul de rare, se enumeră alergia și o tensiune scăzută. Important de știut este că paracetamolul poate interacţiona cu alte medicamente, de exemplu cu anumite anticoagulante și medicamente pentru tratarea epilepsiei și a cancerului.

Comparat cu alte analgezice, paracetamolul este mult mai toxic în supradoză, dar mai puţin toxic când este folosit în tratamente cronice, la dozele recomandate. Pentru adulţi, doza maximă nu poate să depășească 4 grame pe zi și chiar mai puţin pentru cei care au probleme hepatice. Studiile au arătat că luat în doze mai mari, paracetamolul este letal. Doza la copii depinde de greutatea corporală și trebuie calculată atent.

Niciun articol de afișat