Internetul a crescut numărul de medicamente contrafăcute

48

Extinderea rapidă a comerţului prin internet a dus la o explozie de medicamente contrafăcute peste tot în lume, China fiind furnizorul principal, au avertizat experţii farmaciști joi.

Comerţul ilicit valorează 75 de miliarde de dolari la nivel mondial, grupurile criminale folosind din ce în ce mai mult internetul pentru a-și muta produsele peste graniţe, conform expertului Pfizer pentru Asia, Scott Davis.

Iar internetul le face pe toate disponibile, oricui. „Aproape 90% dintre medicamentele contrafăcute ajung să fie comercializate pe internet," a spus Davis, citat de AFP.

Cele mai multe dintre site-urile care se ocupă cu vânzarea de astfel de produse au adrese fictive și folosesc firme mici, necunoscute pentru a face livrările clienţilor.

„Devin din ce în ce mai sofisticaţi și devine din ce în ce mai greu să facem diferenţa dintre medicamentele reale și cele false. De multe ori trebuie să le trimitem la laborator pentru teste," a mai completat Davis.

Se pare că Viagra, produs de compania Pfizer este în topul medicamentelor contrafăcute, dar comerţul se extinde la orice fel de produse, inclusiv tratamente pentru malarie. După spusele lui Davis, China a fost sursa numărul unu anul trecut, urmată de Iordan, Statele Unite, Israel și Canada.