Ne vom „hrăni” cu din ce în ce mai multe medicamente

22

Conform unui raport realizat în SUA de IMS Institute for Healthcare Informatics, se așteaptă ca România, împreună cu alte 15 pieţe emergente, să asigure 30% din vânzările mondiale de medicamente în 2016, în creştere de la 20% anul trecut.

În timp ce pe pieţele dezvoltate, între care SUA, Europa şi Japonia, cheltuielile pentru medicamente vor scădea cu 57%, din cauza expirării patentelor pentru un număr mare de medicamente și a reticenţei tot mai mare a populaţiei faţă de consum, se așteaptă ca balanţa să fie restabilită prin alimentarea vânzărilor de pe pieţele emergente.

Mecanismul este simplu: „când milioane de oameni ies din sărăcie extremă, încep să-şi permită medicamente şi servicii de bază", explică Michael Kleinrock, director de cercetare la IMS Institute.

Până în 2012, se așteaptă ca cheltuielile mondiale pentru medicamente să ajungă la aproape 1.200 de miliarde de dolari, pe măsură că ponderea cheltuielilor din SUA, Japonia și Europa va scădea, dar pieţele farmaceutice emergente şi de produse generice vor avea o contribuţie tot mai mare.

Ţările emergente menţionate în raport sunt: China, India, Brazilia, Polonia, Mexic, România, Turcia, Rusia, Africa de Sud, Thailanda, Argentina, Indonezia, Egipt, Pakistan, Vietnam şi Venezuela.