Medici: scăderea eficienţei antibioticelor e „o bombă cu ceas”

189

Creşterea rezistenţei bacteriilor şi microbilor la antibioticele existente ar putea deveni, în curând, o problemă la fel de gravă precum terorismul sau încălzirea globală, afirmă ministrul britanic al Sănătăţii, prof. Dame Sally Davies, citează BBC.

Potrivit acesteia, chiar şi operaţiile cele mai simple ar putea deveni extrem de periculoase peste 20 de ani, din cauza lipsei unor antibiotice eficiente în combaterea infecţiilor. Acest lucru este cauzat, pe de-o parte, de lipsa unei inovaţii în ceea ce priveşte noi clase de antibiotice. Pe de altă parte, utilizarea frecventă de antibiotice în agricultură sau în fermele de animale, a crescut adaptarea bacteriilor la medicamente. Nu în ultimul rând, folosirea haotică de antibiotice de către pacienţi poate conduce la un astfel de scenariu apocaliptic.

Acesta nu este primul semnal de alarmă tras în legătură cu scăderea eficienţei medicamentelor în tratarea infecţiilor. În 2008, Liam Donaldson, specialist britanic în medicina, a avertizat cu privire la efectele devastatoare ale prescrierii de antibiotice pentru tratarea afecţiunilor uşoare, precum răceala sau tusea.