Un stil de viaţă sănătos ne poate prelungi telomerii şi viaţa

508

Adoptarea unui stil de viaţă sănătos contribuie la creșterea speranţei de viaţă, iar acest lucru este produs prin lungirea telomerilor, arată un studiu american citat de Huffington Post.

Durata de viaţă este influenţată de structura AND-ului nostru, iar telomerii, aflaţi la extremităţile cromozomilor ajută la prevenirea pierderilor informaţiilor genetice atunci când celulele din corp se divid. Studii anterioare au arătat că speranţa de viaţă depinde de lungimea telomerilor, iar cei mai scurţi au fost asociaţi cu apariţi unor boli grave, precum cele de inimă sau demenţa.

O dietă nesănătoasă, obiceiurile nocive precum fumatul, sau depresia, singurătatea și chiar stresul cronic sunt câţiva factori care contribuie la micșorarea telomerilor, a declarat unul dintre cercetători, dr. Dean Ornish, fondatorul și președintele Institutului de Cercetare pentru Prevenţie Medicală și profesor de medicină la Universitatea din California, pentru Huffigton Post.

La studiu au participat 35 de adulţi care sufereau de cancer la prostată cu risc scăzut, dar care nu se aflau sub tratament, ci doar sub supraveghere. Oamenii de știinţă au evaluat lungimea telomerilor tuturor participanţilor, care au au fost împărţiţi apoi pe două grupe. Timp de cinci ani, un grup de 10 persoane a primit instrucţiuni pentru a face schimbări în stilul de viaţă, printre care adoptarea unei diete bazate pe legume, consumul de alimente neprocesate, integrarea unei rutine de exerciţii fizice, practicarea strategiilor de management al stresului și primirea de suport social. Celălalt grup, compus din 25 de persoane nu a fost instruit să facă vreo schimbare a stilului de viaţă.

După scurgerea intervalului în care s-a desfășurat experimentul, cercetătorii au măsurat din nou lungimea telomerilor participanţilor. Aceștia au observat că lungimea lor a crescut, în medie, cu 10 procente în cazul persoanelor încurajate să adopte un stil de viaţă sănătos. De asemenea, participanţii care au adoptat cele mai multe modificări benefice au avut și cea mai mare prelungire a telomerilor.

În schimb, în cazul grupei care nu a fost instruită în legătură cu adoptarea unui stil de viaţă sănătăos, cercetătorii au observat o micșorare a telomerilor, în medie, cu 3%.

„În măsura în care suntem dispuși să facem schimbări în dietă și în stilul de viaţă, putem schimba lucruri despre care se considera odată că sunt imposibil de modificat", punctează dr. Ornish.

Studiul a fost publicat în jurnalul de specialitate The Lancet Oncology.