Moarte prin selfie

4700

„Selfie” a fost cuvântul anului 2013 și o cauză de îngrijorare atât pentru părinţi, cât și pentru poliţia rutieră. Asta pentru că tinerii nesăbuiţi ar face orice pentru un selfie bun, inclusiv să-și pună viaţa în pericol.

De exemplu, doi tineri din Polonia care se aflau în vacanţă la Cabo da Roca, în Portugalia, au murit după ce au căzut de pe o stâncă în oceanul Atlantic, încercând să își facă selfie-uri pe marginea prăpastiei, scrie Washington Post.

Deși incidentul este cu siguranţă unul aparte, altele se înregistrează în toată lumea. În Australia, autorităţile au atras atenţia că tinerii își pun viaţa în pericol încercând să obţină poze pe care să le admire prietenii de pe reţelele sociale. Este cazul mai multor tineri care și-au făcut fotografii după ce s-au suit pe cuștile instalate drept capcane pentru crocodili în zona cascadei Jim Jim, după ce anul trecut au avut loc două tragedii acolo. Într-un alt caz, o tânără de 14 ani din Pasig, Filipine, a murit la spital după ce a căzut pe scări în timp ce își făcea un selfie.

Deși aceste cazuri nu pot fi organizate într-o statistică, există îngrijorări mai mari cu privire la tendinţa șoferilor de a se lăsa distraşi de la condus de dorinţa de a scrie mesaje, a telefona, a-și face poze sau a-și verifica e-mailul. Pe Instagram există hashtagul „#drivingselfie”, pe care utilizatorii îl folosesc pentru a-și pune selfie-uri făcute la volan.

Conform Departamentului de Transporturi din SUA, distragerea atenţiei şoferilor de către dispozitive digitale a fost cauza principală care a dus la moartea a 3.328 de oameni și la rănirea altor 421.000, doar în 2012. 

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.