Cum arăta Irakul în anii ’50 (video-doc. de la Pathé)

583

Astăzi nu poţi spune Irak fără să asociezi ţara cu Statul Islamic și cu Al Qaida. Dar altfel stăteau lucrurile în anii '50, când casa de producţie Pathé News a mers în Bagdad pentru a documenta și arăta lumii viaţa într-unul dintre izvoarele civilizaţiei.

Puţini conștientizeză azi că Irakul dinspre care vin vești despre violenţă, sărăcie și primitivism este ţara în care s-a inventat scrisul și în care oamenii au început, pentru prima oară, să practice agricultura. Ba chiar, spun englezii de la Pathé, Irakul era un punct de atracţie turistică.

Ocuparea Kuweitului de către Irak, în 1990, și atacurile repetate ale trupelor internaţionale au izolat Irakul la nivel mondial până în primăvara lui 2003, când SUA și Regatul Unit, împreună cu peste 50 de alte state, au invadat Irakul și au îndepărtat Partidul Ba’ath de la putere, continuând să deţină și acum controlul asupra ţării.

Ţara ar fi trebuit să se afle într-un proces de tranziţie spre democraţie, însă războiul continuu împotriva terorismului a adus Irakul în ruine.

Miercuri, aviaţia militară americană a efectuat 14 raiduri împotriva unor poziţii ale grupării sunnite Statul Islamic, în nordul Irakului, după ce membri ai grupării teroriste au decapitat un jurnalist american.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.