Bărbaţii fără copii sunt mai deprimaţi decât femeile fără copii

1411

Cercetătorii britanici au prezentat la conferinţa anuală a Asociaţiei Sociologice Britanice un studiu care arată că bărbaţii care nu au copii sunt mai predispuși depresiei din această cauză, decât femeile care nu au copii.

Conform studiului, bărbaţii își doresc la fel de mult să aibă copii ca și femeile și se simt mai izolaţi, triști, nervoși sau deprimaţi decât femeile, dacă nu au.

Dar în timp ce dorinţa femeilor de a avea copii este influenţată categoric de nevoile biologice și părerile personale, bărbaţii sunt mai puternic influenţaţi de presiunea socială, culturală și din partea familiei.

Cercetătorii de la Universitatea Keele au descoperit că 59% dintre bărbaţi și 63% dintre femei își doresc copii. Dintre acești bărbaţi, jumătate se simt izolaţi din cauză că nu au copii, comparativ cu 27% dintre femei. Aproximativ 38% dintre bărbaţi au avut episoade de depresie din cauza asta, faţă de 27% dintre femei. Unul din patru bărbaţi este furios din cauza lipsei de copii, iar 56% spun că sentimentul principal pe care îl au vizavi de acest subiect este tristeţea.

Cu toate astea, niciunul dintre bărbaţi nu a declarat că se simte vinovat pentru că nu are copii, un sentiment întâlnit la 16% dintre femei.

„Există foarte puţine studii despre dorinţa bărbaţilor de a fi taţi”, spun cercetătorii citaţi de Daily Mail.