Ar trebui Malala să câștige Premiul Nobel pentru Pace?

71

Câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace va fi anunţat vineri. Comitetul Nobel nu relevă identitatea celor nominalizaţi, ci doar numărul lor, care a bătut recordul în acest an, cu 259 de candidaţi, dintre care 50 de organizaţii. Cu toate astea, se pare că la nivel internaţional există o speranţă comună, exprimată și în cele mai importante publicaţii, că Malala Yousufzai va câștiga.

 Povestea fetei de 16 ani este deja bine cunoscută. Atunci când talibanii au vrut să închidă școala de fete administrată de tatăl ei, alături de altele câteva zeci, Malala, pe atunci având vârsta de 11 ani, a scris un blog anonim publicat de BBC, în care critica noile măsuri, care îi limitau libertatea, dreptul la educaţie și o îndepărtau de prietenii ei. Acesta a fost doar începutul. După un timp, încurajată și de tatăl ei, Malala a renunţat la anonimitate și a început să apere dreptul fetelor la educaţie în faţa publicului naţional din Pakistan, apărând la televizor și într-un documentar internaţional.

Cu toate astea, la acel moment nimeni nu o cunoștea pe tânăra activistă așa cum este cunoscută azi. Incidentul din 9 octombrie 2012, când a fost împușcată de talibani în drumul spre școală, a fost cel care a propulsat-o în lumina internaţională a reflectoarelor. Malala a fost împușcată de trei ori în gât și în cap, a suferit o primă intervenţie chirurgicală în Pakistan, după care a fost rapid transferată la un spital din Marea Britanie. Aici și-a revenit complet, un lucru care este de-a dreptul miraculos. În prezent locuiește cu întreaga ei familie în Marea Britanie, unde merge și la școală. În ultimul an și-a reafirmat determinarea de a lupta în continuare pentru dreptul copiilor, în special al fetelor la educaţie, înfiinţând o fundaţie în acest scop și ţinând un discurs emoţional în faţa Naţiunilor Unite, pe 12 iulie, când a împlinit 16 ani.

Premiu Nobel la 16 ani?

Cei care speră ca Malala să câștige scot în evidenţă curajul ei de a continua neabătută lupta pentru educaţia fetelor, chiar și după ce a fost împușcată și mai ales după ce talibanii și-au reafirmat angajamentul de a profita de orice ocazie pentru a duce la bun sfârșit ce au încercat în 2012. Nimeni nu poate contesta acest curaj. Este evident că Malala este sinceră și dedicată cauzei sale, o adevărată activistă. La preocupările pe care le au copiii de 11 ani, Malala pare să vină dintr-o altă lume, cu iniţiativele ei care nu par să ia deloc în calcul propria siguranţă.

Pe de altă parte pare de necontestat și faptul că în lipsa atentatului la viaţa ei, ar fi putut să treacă încă foarte mulţi ani de luptă împotriva nedreptăţilor din Pakistan până să capete vreo atenţie măcar similară cu cea de care se bucură acum. Asta nu înseamnă desigur că talibanii vor fi cei care au propulsat-o spre Premiul Nobel, dacă îl va câștiga, dar cu toate astea, constituie un factor major, care nu poate fi trecut cu vederea.

Întrebată ce părere are despre faptul că este favorita acestui premiu, Malala a spus foarte sincer că „multe persoane merită Premiul Nobel pentru Pace. Cred că pot face mai multe. În opinia mea, încă nu am făcut suficiente lucruri pentru a câştiga Premiul Nobel pentru Pace", a declarat ea pentru postul de radio pakistanez City89 FM.

Cine ar mai putea câștiga?

Malala are dreptate. Sunt foarte multe persoane care ar merita acest lucru, mai exact 259. Și are dreptate spunând că încă mai are multe lucruri de făcut. Alţii de pe listă au făcut mult mai multe decât ea. Unul dintre ei este Helmut Kohl, liderul german care a prezidat peste reunificarea Germaniei de Est și Vest și a cărui politică externă a dus la crearea monedei euro. La 83 de ani și cu o sănătate din ce în ce mai precară, ar putea fi ultima sa șansă de a se bucura de o asemenea recunoaștere.

Un alt candidat este ginecologul congolez, Denis Mukwege, care și-a dedicat întreaga viaţă pentru tratare femeilor care au fost violate de soldaţii și miliţia din Congo. Anul trecut a fost victima unui atentat de asasinare, incident care l-a forţat să fugă în exil în Europa. Din păcate, sunt puţine șanse să câștige anul acesta, având în vedere că în 2011 au fost premiaţi doi africani, tot pentru lupta pentru siguranţa și drepturile femeilor, scrie Washington Post.

Deciziile luate de Comitetul Nobel în anii trecuţi pentru această categorie au fost cel puţin bizare. Prima surpriză a venit în 2009, când a câștigat președintele Barack Obama, la doar un an după ce a intrat în primul mandat de președinte. A doua surpriză a venit anul trecut, când Uniunea Europeană a câștigat pentru cum a gestionat criza euro. Ambele decizii au părut departe de a fi obiective, dezinteresate politic şi loiale viziunii lui Afred Nobel, care a vrut ca acest premiu să fie acordat pentru „convieţuirea, frăţia, cooperarea dintre naţiuni", conform DW. Nu este deci nicidecum un lucru ușor a preconiza cine ar putea câștiga în acest an și pe ce baze.