De ce nu ar trebui să te oprești niciodată din citit

2021

Mai mult decât instrumente pentru deschiderea minţilor și a graniţelor către noi universuri, cărţile îi transformă în mod vizibil și pozitiv pe cei care le deschid, iar beneficiile lor se răsfrâng nu doar asupra minţii, ci și asupra sănătăţii cititorilor.

Cititul este una dintre cele mai eficiente metode de reducere a stresului, mai puternică decât efectul de relaxare al muzicii sau al unei plimbări, potrivit unui studiu efectuat de experţii de la Universitatea din Sussex. Rezultatele au arătat că o carte poate diminua stresul cu până la 68%, iar efectele pot fi observate chiar înainte de a începe activitatea ca atare.  Doar șase minute de citit au contribuit vizibil la reducerea tensiunii din mușchi și a ratei bătăilor inimii.

„Chiar nu contează ce carte citești; prin faptul că te pierzi într-o carte cu totul captivantă poţi scăpa de grijile și stresul lumii reale și poţi petrece puţin timp explorând domeniul imaginaţiei autorului. Este mai mult decât o metodă de amuzament, este o angajare activă a imaginaţiei, în timp ce cuvintele imprimate pe pagină îţi stimulează creativitatea și te ajută să intri în ceea ce este, în esenţă, o stare modificată a conștiinţei“, a declarat autorul studiului, dr. David Lewis, expert în neuropsihologie cognitivă, pentru The Telegraph.

Cărţile de ficţiune pot conduce, în timp, la îmbunătăţirea abilităţii de empatie, potrivit unui studiu publicat în jurnalul Plos One. „Două experimente au arătat că empatia a fost influenţată, pe o perioadă de o săptămână, în cazul oamenilor care au citit o istorioară fictivă, dar numai când au fost transpuși emoţional în poveste“, notează experţii. În schimb, când cititorii nu au fost captivaţi de lectură, a fost observată o scădere a gradului de empatie.

Pentru că stimulează activitatea mentală, cititul de-a lungul vieţii joacă un rol important pentru protejarea sănătăţii creierului și reducerea riscului de Alzheimer, arată un studiu efectuat de experţii de la Centrul Medical al Universităţii „Rush“, din Chicago. La studiu au participat 294 de voluntari care au răspuns la chestionare legate de frecvenţa cu care au practicat activităţi stimulante pentru creier, inclusiv cititul sau mersul la bibliotecă. Cercetătorii au avut acordul de a continua studiul chiar și după decesul participanţilor. Mai exact, aceștia au putut autopsia creierele subiecţilor decedaţi pentru a observa indicii de demenţă sau risc de demenţă. Rezultatele au arătat că declinul abilităţii de memorare a fost mai mic în cazul celor care au participat la activităţi stimulante pentru creier de-a lungul vieţii, comparativ cu ceilalţi.

„Descoperirile sprijină așa-numita ipoteză a rezervei cognitive a funcţionării mentale. Potrivit acestei teorii, sarcinile stimulante mental ajută la păstrarea și construirea celulelor creierului și a conexiunilor dintre neuroni. Mai târziu în viaţă, aceste conexiuni contribuie la compensarea prejudiciilor aduse creierului de către boala Alzheimer și demenţă – sau doar de îmbătrânire – astfel ajutând la conservarea memoriei și a abilităţilor de gândire“, punctează autorii.

Potrivit studiilor citate în cadrul Campaniei Naţionale pentru Citit, desfășurată în Canada, persoanele care citesc sunt mai altruiste, implicându-se în mai multe acţiuni de voluntariat și donând mai mulţi bani organizaţiilor nonguvernamentale, comparativ cu cele care ocolesc lectura. De asemenea, cititorii sunt mult mai satisfăcuţi de propria viaţă, au venituri mai mari și șanse mai ridicate de a fi angajaţi, faţă de cei care nu citesc.

Cărţi tipărite versus eBooks

În ceea ce privește cel mai bun suport pentru citit, studiile oferă motive importante pentru care cărţile tradiţionale, „pe hârtie“, sunt o alegere mai bună decât cele în format electronic. Folosirea dispozitivelor de tip e-Reader, pentru cititul eBook-urilor, poate afecta somnul. Utilizatorii acestor gadget-uri „au avut nevoie de mai mult timp pentru a adormi, au experimentat o reducere a gradului de somnolenţă seara, o diminuare a secreţiei de melatonină, o decalare a ceasului lor circadian și o reducere a vigilenţei în dimineaţa următoare, comparativ cu situaţia în care au citit o carte tipărită“, notează experţii de la Universitatea Statului Pennsylvania, în jurnalul Proceedings of National Academy of Science.

De vină este lumina pe care majoritatea dispozitivelor pentru citit cărţi electronice o emit direct spre ochi, a explicat coordonatorul studiului, prof. Charles Czeisler, pentru BBC News. Nu același lucru se întâmplă în cazul cărţilor tipărite, unde „cititorul este expus doar luminii reflectate din paginile cărţii“, a continuat acesta.

Alte studii, citate de publicaţia Wired, au arătat că cei care preferă cărţile tipărite reţin mai ușor ce citesc și înţeleg mai bine textul lecturat, comparativ cu cei care foloses dispozitivele e-Reder.

Chiar și așa, populariatea eBook-urilor este în continuă creștere, potrivit unui sondaj american, realizat de Pew Research. Numărul celor care citesc cărţi electronice a crescut, în 2013, cu 28%, faţă de anul precedent. Motivele acestui trend ascendent nu sunt cunoscute, iar rezultatele arată că această creștere nu a fost realizată în detrimentul lecturii cărţilor tipărite.

Foto: Flikr