Chiar dacă știm că scurgerea timpului este ireversibilă, adesea uităm acest detaliu și ne lăsăm furaţi de mirajul că vom recupera experienţele netrăite la timpul lor atunci când vom atinge echilibrul pe care îl căutăm. Însă pentru a profita din plin de existenţa noastră pe acest Pământ, este vital să adoptăm strategiile eficiente de structurare a timpului pe care îl avem la dispoziţie.

Într-o săptămână de lucru, din cele 24 de ore pe care le ai la dispoziţie într-o zi, teoretic opt sunt dedicate somnului, alte opt ore (cel puţin) le petreci muncind, ceea ce înseamnă că îţi rămân numai opt ore zilnic, atât pentru a te ocupa de responsabilităţile de acasă, cât și pentru a te bucura de frumuseţile vieţii. În aceste condiţii, restructurarea priorităţilor și adoptarea unor tactici de management al timpului devin absolut necesare pentru a putea fi sigur că îţi rămâne timp și pentru tine, pentru acele lucruri pe care îţi dorești să le faci.

O metodă utilizată frecvent în planificarea sarcinilor la serviciu poate fi aplicată și în timpul liber – folosirea unei agende pentru structurarea activităţilor dedicate ţie, sugerează The Guardian. Poate fi vorba de alocarea câtorva zeci de minute bune cititului, sportului, persoanei iubite și familiei, unui prieten drag sau chiar unei activităţi pe care nu ai experimentat-o niciodată.

În elaborarea planului este important să îţi ierarhizezi activităţile astfel încât să îţi canalizezi energia asupra celor mai importante dintre acestea. Astfel, poţi așterne pe hârtie toate acele lucruri pe care ţi-ai dori să le faci, iar apoi să le evaluezi judecând după criteriul importanţei. Pe lângă ierarhizare, este important să ţii ochii larg deschiși pentru a nu rata acele oportunităţi care îţi ies în cale și cu care s-ar putea să nu te mai întâlnești, sugerează psihoterapeutul Barton Goldsmith într-un articol pentru Psychology Today.

Odată ce planurile au fost stabilite, acestea trebuie puse în aplicare, iar cel mai bun moment de a începe să faci acele lucruri pe care ţi-ai dorit întotdeauna să le pui în practică este chiar astăzi. Din comoditate, din cauza fricii sau pentru că ai impresia că nu este momentul propice, s-ar putea ca tendinţa de a amâna chiar și activităţile care îţi plac să îţi descurajeze determinarea. Cu toate acestea, este important să îţi aduci aminte că acum ai șansa de a face acele lucruri la care până acum doar ai visat și că timpul pe care îl ai la dispoziţie zboară, subliniază HubPages.

Bucuria vieţii nu vine însă numai din timpul alocat, ci și din interiorul tău. Pentru a te bucura cât mai mult de propria-ţi existenţă este vital să fii împăcat cu tine însuţi și să îţi dorești să îţi umpli golurile de care ești conștient. Astfel îţi vei permite să te pui pe o poziţie importantă în viaţa ta și nu te vei autosabota atunci când vine vorba de fericirea personală. Respectul faţă de sine trebuie să devină o prioritate pentru fiecare, deoarece el oferă încrederea în propriile forţe, lucru care oferă o perspectivă pozitivă asupra vieţii, sugerează dr. Goldsmith. În același timp, descoperirea sinelui, a acelor lucruri care te fac fericit și pe care vrei să le realizezi în această viaţă este esenţială pentru a te bucura de viaţă.

Totodată, a conștientiza ce ţi se întâmplă în fiecare secundă a existenţei tale îţi oferă timpul și posibilitatea de a te bucura de darul vieţii care ţi-a fost oferit, punctează GoodlifeZen. Uneori ni se întâmplă să trăim mai degrabă în viitor, plănuind tot felul de acţiuni pe care nu mai apucăm să le facem în prezent. Alteori retrăim amintirile, fără a ne gândi că acestea s-au scurs și că blocajul în trecut ne face să pierdem din vedere prezentul. Atât analizarea trecutului, cât și planificarea viitorului sunt aspecte importante din viaţa noastră, însă cel dintâi nu mai poate fi schimbat, iar cel de-al doilea nu poate lua forma pe care ne-o dorim, atâta timp cât nu acţionăm în prezent.

Nu în ultimul rând, poate că pentru a te bucura mai mult de timpul pe care îl ai la dispoziţie în această viaţă ar trebui să îţi pui mai des întrebarea: „Când a fost ultima dată când ai făcut ceva pentru prima dată?”