A mânca împreună a devenit un lucru tot mai rar în familiile moderne. Adoptarea sau revenirea la acest obicei are însă o puternică influenţă pozitivă asupra copiilor.
Copiii care mănâncă regulat împreună cu părinţii lor au mai multe șanse să obţină rezultate bune la școală. Asta pentru că obiceiul le diminuează tendinţa de a chiuli de la școală, potrivit rezultatelor unui studiu efectuat de Organizaţia pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD). Rezultatele au arătat o asociere între lipsitul nemotivat de la orele de curs și scăderea performanţei școlare.
Mesele regulate în familie îi poate feri pe copii să dezvolte comportamente riscante, arată dovezile știinţifice. Părinţii pot reduce riscul adolescenţilor de a fuma, de a consuma alcool și de a abuza de droguri, dedicându-și timp pentru a mânca în familie, scrie prof. asistent Margie R. Skeer, de la Universitatea Tufts. Obiceiul micșorează și pericolul dezvoltării comportamentelor sexuale riscante, problemelor mintale și violenţei. Mai mult, le permite părinţilor să observe la timp indiciile implicării copiilor în acţiuni riscante, de la schimbări ale stilului vestimentar, până la atitudine.
Totodată, mâncatul în familie constituie o fereastră de oportunitate pentru construirea unor relaţii solide. Adolescenţii care iau masa alături de părinţi de cel puţin cinci ori pe săptămână susţin că au o conexiune mult mai puternică cu aceștia, comparativ cu cei care mănâncă în familie de cel mult două ori pe săptămână, potrivit unui studiu efectuat de organizaţia CASAColumbia. Sudarea relaţiei între membri familiei ar putea fi influenţată de discuţiile deschise purtate în timpul mesei, prin care părinţii demonstrează interes și un simţ al priorităţii faţă de copii lor. „Acest lucru transmite un sentiment de încredere care este important atât pentru iniţierea, cât și pentru implicarea în ceea ce ar putea fi conversaţii dificile”, adaugă Skeer.
Nu în ultimul rând, mesele în familie joacă un rol extrem de important pentru sănătatea celor mici. Copiii care au mâncat alături de părinţi micul dejun și cina de 5-7 ori pe săptămână și-au redus astfel riscul de a deveni supraponderali, arată un studiu desfășurat în opt ţări europene. Experţii de la Universitatea din Illinois au descoperit că mâncatul în familie de doar trei ori pe săptămână reduce riscul copiilor de a consuma alimente nesănătoase și de a dezvolta tulburări alimentare cu până la 20%, respectiv 35%.
Cu toate că mesele care adună întreaga familie la un loc sunt extrem de importante pentru dezvoltarea copilului, obiceiul a devenit o raritate. Un studiu american a arătat că circa 59% dintre participanţi organizează mai puţine cine în familie decât atunci când erau mici.