De ce statul pe Facebook te face nefericit

2441

Sute de milioane de oameni din întreaga lume au un cont de Facebook, iar jumătate dintre aceștia îl accesează zilnic, potrivit statisticilor. Acest obicei are însă repercusiuni serioase asupra stării de bine a utilizatorilor.

Petrecerea timpului pe Facebook îi determină pe utilizatori să considere că și-au irosit timpul fără a face vreun lucru semnificativ pentru viaţa lor, arată concluziile cercetătorilor de la Universitatea Innsbruck, publicate în jurnalul Computers in Human Behavior. Drept urmare, starea lor interioară se deteriorează.

Activitatea pe Facebook crește, de asemenea, gradul de insatisfacţie cu privire la propria viaţă în cazul unei persoane din trei, a arătat un alt studiu. Concluziile arată că motivul care stârnește cele mai multe sentimente negative în rândul utilizatorilor sunt fotografiile de vacanţă, publicate de prieteni. În general, cei mai afectaţi au fost cei care pur și simplu navighează pe site, fără a posta ceva.

„Am fost surprinși de cât de mulţi oameni au avut o experienţă negativă din cauza Facebook, invidia cauzându-le stări de singurătate, frustrare și mânie”, a declarat unul dintre autorii studiului, Hanna Krasnova, de la Universitatea Humboldt din Germania, pentru Reuters.

Și experţii de la Universitatea din Michigan au observat că activitatea pe Facebook dăunează grav stării sufletești a utilizatorului. „La suprafaţă, Facebook oferă o resursă nepreţuită pentru îndeplinirea nevoii umane de bază referitoare la conectare socială. Descoperirile sugerează însă că, în loc să crească bunăstarea, Facebook ar putea submina-o”, susţin cercetătorii, citaţi de BBC.

În mod paradoxal, utilizatorii continuă să acceseze platforma, chiar dacă resimt efectele distructive ale acesteia. Un motiv pentru care fac asta poate fi sindromul FOMO sau teama că vor rămâne pe dinafară. Un sondaj a arătat că mai mult de jumătate dintre utilizatorii de reţele sociale trăiesc această frică de a nu fi la curent cu ultimele evenimente și noutăţi publicate. Din această cauză, mulţi ajung să dezvolte o dependenţă de astfel de platforme. Circa 26% dintre participanţi au declarat că ar renunţa la emisiunile TV și chiar la fumat pentru a avea acces la reţelele sociale.

Cu toate că are latura sa negativă, Facebook oferă  oportunităţi importante de ordin social, de care generaţiile anterioare nu s-au bucurat. Astăzi este mai accesibil ca oricând să reiei contactul cu prieteni vechi și persoane aflate în toate colţurile lumii și să cunoști persoane noi. Poţi rămâne conectat la evenimentele care se petrec în viaţa prietenilor importanţi pentru tine și, la rândul tău, să îi ţii la curent cu noutăţile din viaţa ta – totul cu doar un click.