Studiu ACCEPT relevă discriminarea elevilor LGBT la liceu

864

Unul din patru elevi de liceu consideră că homosexualii şi lesbienele sunt nişte fiinţe inferioare, relevă un studiu al asociaţiei ACCEPT, care militează pentru drepturile comunităţii de homosexuali și de transsexuali.

„Mulţi elevi consideră că de fapt homosexualitatea este o boală psihică şi practic pe colegii despre care se află că sunt homosexuali sau care mărturisesc singuri la un moment dat, într-o anumită împrejurare, că ar fi homosexuali, îi tratează ca şi cum ar fi bolnavi”, a declarat pentru RFI Irina Costache, realizatoarea studiului. Reprezentanta ACCEPT este de părere că principala cauză a acestui rezultat este o lipsă de informare a adolescenţilor, care „nu cred că știu exact ce înseamnă o persoană lesbiană sau un homosexual. Cred că-și imaginează diferite lucruri și cred că preiau o serie de prejudecăţi pe care le avem și noi, la nivelul societăţii.”

Circa 20% dintre liceeni cred că homosexualii și lesbienele nu ar trebui să predea în școli și 50% dintre ei spun că ar fi deranjaţi dacă ar avea un coleg homosexual. Studiul corelează aceste răspunsuri cu altele care dezvăluie violenţa și agresiunile la care sunt supuși liceenii despre care se află că sunt homosexuali. Irina Costache menţionează că violenţa este „de diferite forme, de la violenţă verbală, faptul că sunt strigaţi în curtea şcolii în diferite feluri, evident într-un mod jignitor, apoi sunt şi cazuri de violenţă fizică (…), de la un pumn primit de la un coleg, până la tras de păr, aşteptat în faţa şcolii şi îmbrâncit”.

Studiul celor de la ACCEPT a evaluat răspunsurile a 613 elevi din zece licee alese din opt judeţe, în încercarea de a acoperi șase regiuni de dezvoltare. Potrivit RFI, liceenii care au răspuns chestionarului au vârste între 14 şi 21 de ani şi urmează atât licee teoretice, profil uman şi real, cât şi licee tehnologice sau vocaţionale. Cercetarea a cuprins și 324 de interviuri cu elevi LGBT și cu persoane care au apropiaţi în sânul acestei comunităţi.

În luna februarie, asociaţia Viaţa fără Violenţă a lansat cea de-a treia ediţie a campaniei dedicate elevilor de liceu. Proiectul este conceput pentru a preveni şi combate actele de violenţa în şcoli, prin educaţie juridică și exemple concrete, prezentate elevilor de specialiști în domeniul juridic și criminologie. „Le vom explica elevilor care sunt consecinţele unor fapte care li se par banale, dar pot conduce la distrugerea mai multor vieţi. Un tânăr teribilist poate rămâne la stadiul de epatare, urmând să-și schimbe comportamentul după maturizare, dar o greșeală gravă îl poate trece dincolo de graniţa legalităţii și, odată devenit delincvent, drumul către normalitate va fi foarte greu, uneori imposibil de parcurs. Astfel va fi distrus nu doar viitorul lor, ci și al familiilor din care fac parte”, a declarat specialistul criminolog Dan Antonescu, citat de Jurnalul Naţional.