GfK: Românii spun că o duc un pic mai bine decât anul trecut

22

Un studiu realizat de GfK relevă că anul 2012 aduce semne timide, dar încurajatoare, de restabilire a optimismului: românii îşi consideră situaţia financiară şi perspectivele actuale ceva mai bune decât în urmă cu un an.

În luna februarie 2011, 68% dintre români considerau că situaţia financiară a familiei lor era mai rea decât în 2010. În februarie 2012, numărul celor care o duc mai greu din punct de vedere financiar coboară cu 7 procente şi ajunge la 61%.

Dacă în privinţa situaţiei economice generale a ţării, românii rămân pesimişti,sondajul GfK arată că se simte o uşoară îmbunătăţire. Anul trecut 85% dintre ei nu credeau că economia merge bine, în vreme ce în 2012 acest procent a scăzut la 76% din populaţie.

Jumătate dintre cei chestionaţi nu consideră că situaţia economică se va îndrepta în următoarea perioadă. În schimb, românii sunt ceva mai încrezători în stabilitatea locurilor de muncă: doar 63% dintre români cred că şomajul va creşte în decursul acestui an, faţă de 75% în februarie 2011.

80% dintr cei chestionaţi nu consideră că este momentul potrivit pentru a economisi, iar 84% nu se aşteaptă să pună bani deoparte nici în următorul an. Aproape trei sferturi din populaţie crede că preţurile au fost mai ridicate în februarie 2012 faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, iar 67% estimează că preţurile se vor mări pe parcursul acestui an cel puţin în acelaşi ritm ca până acum.

Informaţiile provin din Barometrul de Încredere a Consumatorului, studiu cofinanţat de Comisia Europeană şi realizat lunar de GfK România. Datele sunt reprezentative pentru populaţia României în vârstă de 15 ani şi peste, eşantionul fiind de 1000 de persoane intervievate în fiecare lună.