Mituri legate de persoanele introvertite

2925

Despre introvertiţi se spune că sunt persoane timide, tăcute, retrase, cărora le place să petreacă timpul în solitudine sau cărora nu le plac oamenii. Însă multe din aceste informaţii sunt eronate.

Nu de puţine ori, introvertiţii sunt caracterizaţi drept persoane timide. Însă „timiditatea este frica de dezaprobarea social sau de umilire, în timp ce introversiunea este o preferinţă pentru mediile care nu sunt supra-stimulante. Timiditatea este, în mod inerent, dureroasă; introversiunea nu este”, explică Susan Cain, autoarea cărţii Tăcerea: Puterea introvertiţilor într-o lume care nu se oprește din vorbit, citată de Psych Central.

De asemenea, dr. psiholog Laurie Helgoe puncta că un introvertit poate crea impresia unei persoane timide, deoarece „acesta are tendinţa de a gândi înainte de a vorbi”. „Ei nu interacţionează de dragul interacţiunii”, precizează Carl King, autorul cărţii 10 mituri despre introvertiţi.

Tot despre introvertiţi se spune că „își extrag energia din reflectarea interioară asupra propriilor gânduri sau sentimente”, spre deosebire de extravertiţi care își încarcă bateriile prin interacţiunile sociale, scrie scriitorul Adam Grant, într-un articol pentru Huffington Post. Studiile au contrazis însă această concepţie. Concluziile specialiștilor arată atât că introvertiţii se simt energici atunci când comunică cu ceilalţi, dar și că petrec cu plăcere cam același interval de timp în compania celorlalţi, precum extrovertiţii.

„Acest lucru nu ar trebui să ne mire: interacţiunea socială este condimentul vieţii, pentru că, pe de-o parte, ne satisface nevoia umană fundamentală de apartenenţă”, scrie Grant. Însă persoanele introvertite preferă discuţii mai profunde, în locul celor superficiale, de complezenţă, scrie Medical Daily.

Totodată, este greșit să credem că introvertiţilor nu le plac oamenii. Aceștia „își preţuiesc intens puţinii prieteni pe care îi au. (…) Dacă ești suficient de norocos să fii considerat prieten de către un introvertit, probabil că te-ai ales cu un aliat loial pentru toată viaţa”, puncta King. Chiar dacă, în general, aceștia preferă să își petreacă timpul în solitudine, alături de gândurile lor sau activităţile care le fac plăcere, „se pot simţi incredibil de singuri dacă nu au pe cineva cu care să împărtășească descoperirile lor”, continuă acesta.

Nu în ultimul rând, despre introvertiţi se spune că sunt nefericiţi, spre deosebire de extrovertiţi. Însă, așa cum puncta dr. Helgoe, persoanele introvertite „caută un alt tip de fericire. (…) Din păcate, într-o cultură care promovează fericirea extrem de vizibilă și de energică, un introvertit care se bucură de o stare de spirit pașnică ar putea fi privit cu îngrijorare”.

Citește și: 8 lucruri care îţi arată că ești introvertit

Foto: stockvault.net