Mesajele primite pe e-mail „ar putea să ne îmbolnăvească”

31

Atunci când primim un e-mail la serviciu, nivelul de stres creşte, împreună cu valorile tensiunii arteriale şi ale ritmului cardiac, arată un studiu britanic, citat de Daily Mail.

Atunci când primim un mail la serviciu, nivelul de stres creşte, împreună cu valorile tensiunii arteriale şi ale ritmului cardiac, arată un studiu britanic citat de Daily Mail.

În cercetarea sa, profesorul Tom Jackson de la Universitatea Loughborough a analizat impactul fizic şi psihologic al utilizării e-mailului în cazul angajaţilor de la o agenţie guvernamentală britanică. În cadrul experimentului, el a urmărit nivelul tensiunii arteriale, ritmul cardiac şi nivelul de cortizol („hormonul stresului"), dar şi însemnările din jurnalele a celor 30 de participanţi. Astfel, în momentele în care angajaţii erau puşi în situaţia de a citi sau a trimite un e-mail, aceştia erau mult mai predispuşi la creşterea nivelului de stres.

Rezultatele au scos în evidenţă valori ridicate ale nivelului cortizolului, tensiunii arteriale şi ritmului cardiac. În cazul a 92% dintre participanţii la studiu care utilizau telefonul sau e-mailul s-au putut observa creşteri ale tensiunii şi ale ritmului bătăilor inimii. Cele mai stresante mesaje s-au dovedit a fi cele care conţineau informaţii irelevante, cele care cereau un răspuns cât mai rapid sau cele care le atrăgeau atenţia de la muncă.

Analizarea jurnalelor participanţilor a scos la iveală şi alte efecte nocive ale utilizării e-mailului, precum crearea de aşteptări, alienare sau interpretări greşite.

Cu toate acestea, riscul se diminuează atunci când oamenii își controlează e-mailul în intimitate. De asemenea, angajaţii s-au arătat bucuroşi în cazurile în care subiectul mesajului primit era unul pozitiv, de mulţumire sau dacă conţinea informaţii utile.

Profesorul Jackson mai atrage atenţia asupra faptului că există și alte medii de comunicare, analizate în studiu, mult mai nocive decât e-mailul. Dacă la activitatea de utilizare a e-mailului se adaugă şi alte canale de comunicare, precum telefoanele sau întâlnirile faţă în faţă, riscul sporirii nivelului de stres creşte. Reducerea stresului se poate obţine printr-o mai bună gestionare a mediilor de comunicare, care presupune, printre altele, verificarea limitată a contului de e-mail. Stresul cronic poate duce la dezvoltarea unor afecţiuni precum hipertensiune, insuficienţă cardiacă sau probleme cu glanda tiroidă.