Muzica preferată dezvăluie modul în care gândești

4220

Este foarte simplu și rapid să îţi faci o părere despre cineva și să afli mai multe despre modul în care gândește acea persoană, au observat experţii de la Cambridge. Poţi afla multe analizând gusturile sale muzicale.

„Această linie de cercetare evidenţiază modul în care muzica este o oglindă a sinelui. Muzica este o expresie a ceea ce suntem din punct de vedere emoţional, social și cognitiv”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Jason Rentfrow.

Concluziile au arătat că persoanele cu un stil cognitiv empatic (concentrate pe sentimentele și pe emoţiile celor din jur) preferă genuri muzicale suave, lente și simple, precum R&B, soft rock, folk, country, acid jazz. Astfel persoanele empatice par să prefere melodii cu ritm mai puţin energic, cu o încărcătură emoţională (poetică, relaxantă) sau care transmit emoţii negative, concentrate asupra tristeţii.

Pe de altă parte, persoanele cu un stil cognitiv sistematic (cu o gândire analitică, interesate de studierea „regulilor și a șabloanelor din lume”) preferă muzica mai intensă și sofisticată. În materie de stiluri muzicale, se orientează după genuri precum heavy metal sau punk, cu melodii care transmit energie, cu elemente care provoacă fiori, cu un „grad ridicat de complexitate și profunzime cerebrală” sau care transmit emoţii pozitive.

La studiul care a relevat aceste rezultate au luat parte peste 4.000 de voluntari, care au răspuns la o serie de chestionare de personalitate, folosind aplicaţia Facebook „myPersonality”. Experţii au analizat gradul de empatie și nivelul analitic al participanţilor, apoi i-au rugat să evalueze 50 de melodii, alese din 26 de genuri și subgenuri muzicale.

Experţii propun câteva linii directoare în virtutea cărora studiul de faţă ar putea fi un punct de plecare pentru viitoare cercetări, inclusiv cu scopul de a observa dacă muzica poate crește gradul de empatie a unui individ. „Descoperirile de faţă pot fi aplicate în terapia prin muzică, în intervenţiile clinice și chiar în unele programe interactive pe computer, create pentru a-i invăţa pe indivizii cu spectru autist, prin muzică, emoţiile și stările mentale”, precizează autorii în studiul publicat în jurnalul PLOS One. Metoda ar putea fi utilizată și în cazul persoanelor cu dificultăţi în exprimarea empatiei, precum victimele actelor de violenţă.

În ceea ce privește modul în care muzica preferată dezvăluie lucruri despre personalitatea ascultătorului, studii anterioare au făcut descoperiri inedite. De exemplu, experţii de la Universitatea Heriot-Watt au observat că persoanele care preferă muzica clasică au o stimă de sine ridicată, sunt introvertite și creative. Cei care preferă jazzul și blues-ul sunt, de asemenea, firi creative, cu o stimă de sine ridicată, dar sunt și sociabili și deschiși. În ceea ce îi privește pe ascultătorii de rock și heavy metal, ei au descoperit că au o stimă de sine scăzută, sunt creativi, nu foarte sociabili și, contrar stereotipurilor, sunt firi blânde.