L-a văzut cu pungi de plastic în picioare în loc de încălţăminte. Fără să stea pe gânduri, și-a scos șosetele și pantofii și i le-a oferit. Este povestea impresionantă a doi bărbaţi, surprinsă într-un autobuz din Canada.

Surjit Singh Virk se afla sâmbătă în autobuzul 341 care duce spre Surrey. Călătoria ar fi fost la fel de monotonă ca în fiecare zi dacă nu ar fi avut ocazia să vadă un gest uimitor. Unul dintre pasageri stătea singur, într-o parte, cu două pungi în picioare în loc de încălţăminte. La un moment dat, un alt pasager, văzându-l pe cel dintâi desculţ, şi-a dat pantofii şi şosetele jos şi fără a ezita i le-a dăruit acestuia, notează nydailynews.com.

Virk a rămas uimit de acest gest. Acel bărbat musulman i-a donat omului nevoiaş pantofii săi, chiar dacă acest lucru însemna să meargă desculţ, prin ploaie, până acasă. Presa a luat legătura cu bărbatul musulman, dar acesta nu a vrut să-şi dea numele, deoarece, potrivit credinţei lui, faptele bune trebuie să fie anonime. Virk declara că la început a crezut că bărbatul mulsulman urmează să se roage şi de aceea s-a descălţat. El a fost uimit de spontaneitatea gestului său şi de generozitatea lui neplanificată.

Astfel de cazuri anonime fac furori în reţelele sociale şi sunt foarte apreciate. Un caz asemănător a avut loc cu doi ani în urmă. Într-o seara friguroasă, un poliţist care patrula pe străzile New York-ului a observat un om al străzii, desculţ. Larry DePrimo a stat şi a analizat situaţia şi s-a gândit că omul acela trebuia să fie deja îngheţat, deoarece chiar şi lui îi era frig, în ciuda faptului că purta două perechi de şosete şi bocanci. A intrat în primul magazin pe care l-a găsit şi şi-a cheltuit cei 75 de dolari pe care îi avea, pentru a-i cumpăra acelui om şosete şi ghete. Mai mult decât atât, atunci când s-a întors şi i-a dăruit omului cadoul său, a observat că nu se putea mişca, aşa că l-a încălţat el.

Lui DePrimo i-a rămas întipărit în minte zâmbetul acelui om care, după spusele lui, i-a zâmbit de parcă i-ar fi făcut cadou un milion de dolari. Această scenă a fost surprinsă de o poliţistă, Jennifer Foster, care a fotografiat şi a scris despre acest moment. DePrimo nu a ştiut nimic până în momentul în care a fost contactat de un prieten care văzuse poza lui pe internet şi l-a felicitat.

Poveștile celor doi bărbaţi demonstrează că generozitatea nu depinde de nimic altceva decât de dorinţa de a ajuta. Nu depinde nici de cultură, nici de rasă, nici de religie şi nici măcar de cei din jur, ci doar de noi.